Ekologisk madrass till spjälsäng

Eftersom små barn spenderar en stor del av dygnet med att sova tyckte vi att det var viktigt med madrass och sängkläder som är ekologiska och inte avger några obehagliga kemikalier. Madrasser kan innehålla flamskyddsmedel och även om vissa bromerade flamskyddsmedel har förbjudits så används idag ersättare som inte alls behöver vara ofarliga. Det kan också finnas kvar rester av de ohälsosamma kemikalier som används vid tillverkningen av skumgummi.

Utbudet av ekologiska madrasser är milt sagt begränsat men det tyska märket Prolana säljs av Grön interiör som har en liten butik på Söder och en webshop. Vi valde en madrass vars kärna består av två olika material, kokosgummi och naturgummi, och som därmed får olika fasthet beroende på vilken sida man vänder uppåt. Vi köpte också en tunnare bäddmadrass i bomull att ha ovanpå madrassen. Vi valde den i bomull framför den i lammull då vi ville ha en bäddmadrass som är tvättbar i maskin. Kan vara bra när blöja läcker eller magsjuka slår till.

Leveranstiden kan vara lång (6-8 veckor) eftersom varorna tillverkas efter beställning men för oss tog det mindre än en vecka då de hade tagit hem extra madrass i samband med tidigare kunds beställning. Paketen fick vi levererade till vår dörr.

Priset då? Ja, dom är dyra, riktigt dyra. Madrassen gick på 2300 kr och bäddmadrassen drygt 800 kr. När vi beställde fick medlemmar i Naturskyddsföreningen 10 % rabatt vilket sparade oss nästan samma summa som det kostar att vara familjemedlem ett år! Vi bedömde att det ändå var väl spenderade pengar med tanke på all den tid vår son kommer att sova på dessa madrasser. Vi valde att köpa en spjälsäng av billigare modell på IKEA för att på så sätt få ner totalkostnaden för komplett spjälsäng. Tycker man ändå att det är mer pengar än man har råd med är ett budgetalternativ att köpa en ekologisk bäddmadrass att lägga på sin skumgummimadrass. Barnet får då ändå ett giftfritt material närmast kroppen.

Vi är nöjda med vårt val av madrass, fick bra svar på våra frågor från butiken och leverans skedde snabbare än förväntat. Vår son har inte (ännu) kunnat lämna någon utförlig recension men sover långa nätter så det får väl ses som ett klart godkänt betyg även när det gäller sovkomfort.

17 comments

 1. Pingback: Ekomamman gästbloggar | Ekopappan
 2. Malle

  Prolana är toppen, jag som ensamstående mamma tvingades köra budgetalternativet men har varit supernöjd med det täcke och den bäddmadrass vi köpte i ekobomull därifrån. Dottern sover gott på det och jag har med tiden unnat mig själv en bäddmadrass till min egen säng. :)

  • ekopappan

   Härligt med ekologisk även i den egna sängen! Vi har inte det ännu men när det blir dags att byta så får det bli någon ekologisk variant, kanske den med lammull… Det är väl så man får göra, fasa ut de dåliga val man gjort tidigare allt efterhand, i någon form av prioriteringsordning.

 3. maria

  Toppen, tack för tipset. Vi tänker precis köpa en lika dan madrass till vår kommande son. Det får nog bli den i bomull av samma anledning som ni hade, tvättbar! Men, vad är det egentligen för skillnad mellan lammull och bomull, har försökt att leta svar men har ännu inte blivit riktigt klok på skillnaden..
  Med vänlig hälsning,
  Maria

  • ekopappan

   Ullen ”andas” bättre än bomull men det kändes inte som man kan ha den tunna bäddmadrassen i ett material som inte kan tvättas. Den tjocka madrassen kan man ändå inte tvätta så där tog vi den med ull runt kärnan. Lycka till och hoppas er son blir lika nöjd som vår! :-)

 4. maria

  Tack för svar, vi köpte både madrassen (bomull) och bäddmadrassen. Nu dock är jag på jakt efter täcke och kudde. På gröninteriör så har de såklart eko-täcken (för en slant, ca 1200), på minimundus har de täcke för ca 200kr med eko-tyg som överdrag, men som är stoppad med polyester. Jag står i valet och kvalet, är de värt 1000-kr extra (till… ) tro?! Har ni kanske tips på andra ställen som de går att köpa eko täcken och kuddar på?!
  Hälsningar,
  Maria

  • ekopappan

   Hej Maria!
   Vi låter vår son sova med pyjamas och filt så vi har inte haft något täcke alls. Fundera på om du behöver köpa något täcke, ekologiska filtar finns det gott om, vi har en från minimundus och en från ICA-Maxi… När det gäller kudde har vi använt den som minimundus har. Inte ekologisk men åtminstone ÖKO-Tex. I kväll plockades kudden dock bort från sängen för nu har han börjat vända på sig :-) Lycka till!

 5. Anna

  Hej!

  Till alla som är intresserade så har Naturalmat kampanj på coco mat i strl 60*120 (standard strl på spjällsäng). Den kostar fn 65 pund (ord pris 125 pund). De uppfyller alla stränga krav och kriterier, precis som prolana. Grön Interiör säljer Prolanas produkter men det finns flera olika konkurrenter och företag som använder sig av organiska naturmaterial så som Little green sheep eller Nauralmat. Jag själv har köpt en bomulls bäddmadrass från Gröninteriör och en madrass från Naturalmat. Skillnaden mellan Prolanas och Naturalmats coco mat är att Naturalmat använder essentiella oljor i ullen. De är organisk miljömärkta av Soil A. men vill man ändå inte ha det så har jag frågat dem och det kan väljas bort. Priset? Jo, i svenska kronor, inkl frakt strax över 1000-lappen. Detta kan vara ett bra mellanting. Vi är supernöjda med vårt köp och vår dotter också, som tycks sova riktigt bra i den :) Tack för en superbra blogg! Skulle du inte kunna komma och prata på barnmässan 2015 (www.barnmassan.se) för att uppmärksamma fler om ekotänk?

  Hälsn Anna, och lilla Tuva 13 månader

 6. Linnea

  Hej!
  Vilken trevlig och fin blogg! Kul med likasinnade. Vi köpte hela rasket på Grön Interior från Prolana (saftigt pris men värt varenda krona), dock säng från annat håll. Vår son sover gott och det känns så skönt att veta att det är giftfritt i sängen. Tog också bäddmadrassen som går att tvätta, man vet aldrig med de små…
  Tack för bra tips om eko gosedjur, ska kika närmare på det.
  Hälsningar Linnea

  • Liza

   I am going to start day trading stocks. The only website I know of is eTrade. Is there any other websites that are more splflcicaiey made for fast day trading stocks?

 7. Ira

  Hej!
  Tack för så bra tips, de verkligen behövs! Vet du om naturlatex brukar ha någon lukt? Jag köpte en liknande madrass som heter Coco Baby från Hevea. Den kostade mindre men verkade se ut likadant. När jag öppnade plastförpackningen upptäckte jag en konstig stark lukt som påminner aceton lite. Den försvinner ganska snabbt, men nu blev jag orolig om madrassen är verkligen ekologisk och inte behandlad med någon av kemikalierna.
  Här köpte jag den: http://www.barnparadiset.se/madrass-spjalsang/2070-madrass-till-spjalsang-coco-baby-fri-frakt.html

 8. Pingback: Nästan ett babynest |

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>