Skötbäddar i PVC

En sak vi lärt oss är att det aldrig går att ta för givet att en produkt är giftfri. Inte ens när det gäller saker till bebisar, där det borde vara en självklarhet.  Ska det vara giftfria och bra grejer så gäller det att själv vara noggrann och kolla upp.

Någon vecka innan sonen föddes var vi på Babyproffsen. En impuls blev att köpa en skötbädd med yttertyg i ”laminerad bomull” enligt beskrivning på förpackningen. Vi hade tidigare varit väldigt noga med att köpa ekologiska och uttalat giftfria produkter men tänkte nu att det fick duga. Bebisen skulle ju bara vistas kortare stunder på den.

När det gäller kemikalier är lukten ett bra riktmärke. Det som luktar starkt är inte bra.

Skötbädden stank vedervärdigt när vi öppnade förpackningen. Vi tog genast bort ytterhöljet för att köra det i tvättmaskinen. Och hittade en lapp på insidan med tvättråd samt information om materialet. PVC*-laminerad bomull. Usch. Skötbädden fick åka tillbaka till köpstället och det var inga problem med att få lämna tillbaka den trots bruten förpackning.

Så blev det med det. Vi ordnade en skötbädd av gamla och många gånger tvättade handdukar. Det har fungerat mycket bra. Nu några månader senare har vi hittat en skötbädd som åtminstone är certifierad enligt öko-tex.

Vi var i efterhand in på hemsidan för tillverkaren (Färg&Form) av skötbädden. Ingen som helst information om materialet. Dåligt!

/ekomamman

*PVC (Polyvinylklorid) är en plast som från början är hård. Därför tillsätts så kallade mjukgörare. En vanlig mjukgörare är ftalater som är hormonstörande och cancerogena. Eftersom de inte är bundna till själva plasten läcker de ut vid användning.

4 comments

  1. maria

    Tips, finns även skötbordunderlägg (i typ och bomull – eko!) på Grön Interiör, en tvättbar. Vi tänkte köpa den idag och hoppas att den fungerar bra.
    //M

  2. Ida

    Hej
    Vart hittade du den öko-tex då? Håller på och kollar nu efter en ekologisk men det finns inte så mycket att välja på….

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>