Graviditet, småbarn och ekologiskt?!

Här kommer ett nytt gästinlägg från ekomamman:

Naturskyddsföreningen har ofta träffsäkra och viktiga uppdateringar på Facebook. Jag delar dem flitigt för att påminna min vänkrets om att tänka på sig själva och på miljön genom att välja ekologiskt. Tidigare i veckan delade jag det här:

Visste du att nästan all mat vi äter i Sverige är besprutad med kemiska bekämpningsmedel? Och att allt mer mat och dryck innehåller rester av medlen?

Den oekologiska maten är en av många källor till den kemikaliecocktail vi får i oss under lång tid, hela livet. Det oroar forskare. Särskilt vad gäller hälsoeffekterna på barn.

Jag var gravid under en stor del av förra året. Det fick mig att fundera och funderar gör jag fortfarande. På vad som sägs, rekommenderas och förespråkas och på vad som aldrig sägs. Där det är alldeles tyst.

Livsmedelsverkets rekommendationer till gravida om att till exempel undvika dessertostar och att vara försiktig med smörgåspålägg, det har nog i stort sett alla gravida koll på. Jag har egentligen inga synpunkter om det. Det finns risker för att dessa typer av livsmedel kan innehålla listeria eller toxoplasma. Och som gravid vill man inte ta risker, inte ens om de är små.

Men inte ett ord om att äta ekologiskt. Inte från Livsmedelsverket och inte från MVC (som följer Livsmedelsverkets rekommendationer). Trots att det i oekologisk mat inte riskerar att finnas bekämpningsmedel och andra mindre hälsosamma ämnen. Det finns där.

När sonen kom ut byttes MVC mot BVC. På en träff med föräldragruppen fick vi se en film från Livsmedelsverket om mat till spädbarnet. Honung ska inte ges till barn under ett år eftersom det kan finnas ett bakterie som kan leda till spädbarnsbotulism. Återigen, kan.

Och fortfarande inte ett ord om ekologisk mat.

Det finns gifter i oekologisk mat och det finns giftfri ekologisk mat. Men det finns ingen information och ingen rekommendation. Och av siffrorna att döma så fortsätter de flesta att välja oekologiskt, till sig själva och till sina barn.

De råd om mat som gravida och småbarnsföräldrar får idag är onyanserade och förstorar vissa risker medan andra glöms bort helt och hållet. Det behövs ju inte så mycket för att tydliggöra fördelen med ekologiskt. Ett ”välj gärna ekologisk mat eftersom den framställs utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det är bra för dig, för ditt barn och för miljön.”

Vi har precis börjat att botanisera bland burkarna på barnmatshyllan och det finns ekologiska alternativ. Dessutom går det fint att själv koka och mosa ekologiska råvaror. När det gäller den färdiga barnmaten så har vi uteslutande valt mat från HiPP. Hela deras sortiment är ekologiskt och det ställningstagandet gillar jag!

Nu väntar jag på att Livsmedelsverket ska komma in i matchen och under tiden fortsätter jag att själv förmedla budskapet om att ekologiskt är bäst, för alla!

4 comments

 1. Malin Knutz

  Exakt min tanke! Vi har (från vår forskargrupp) lite insyn om att arbete om lätt info till gravid och småbarnsfamiljer är på G (i Örebro och Värmland). Detta kommer användas till info från BMM och BVC. Jag hade önskar detta kommit långt innan OCH att man vågat prata om detta! exponering för skadliga och hormonstörande kemikalier tidigt i livet (redan fostertiden) kanske är det viktigaste! Vi måste våga informera och även använda försiktighetsprincipen! Hoppas ni (och många till) joinar oss i vårt kemikalieuppror http://www.skrivunder.com/kemikalieupproret

  • ekomamman

   Vi har skrivit under kemikalieuppropet, mycket bra initiativ!

   Det känns så frustrerande och hemskt att det aldrig går att ta för givet att mat, leksaker, kläder med mera är okej och ofarliga, framför allt det som är avsett för barn. Och oavsett hur noga vi själva är så går det ändå inte att värja sig helt och hållet. Nu går inte sonen på förskola än men när den dagen kommer så börjar nog de verkliga prövningarna. Vi funderar på något ur- och skurkoncept, då minskar vi i alla fall tiden inomhus. Men utomhusvistelse kräver ordentliga ytterkläder och då är vi där i kemikalieträsket igen…

   Ert upprop är ett steg i rätt riktning. Vi får göra vad vi kan för att sprida information och starta diskussioner så att fler (och till slut alla) börjar ställa krav på giftfria grejer, mat och en giftfri miljö för oss själva och våra barn!

 2. Jessica

  Hej!

  Håller med här också! Tyvärr tycker jag man daltar lite mycket med mammorna.. Det är som att man absolut inte får skuldbeläggas när man väntar barn. Men vem tänker på barnen? Jag har ätit i princip bara eko de senaste 3 åren. Allt vi äter hemma är eko men ibland när man äter ute eller hos vänner går det ju inte att undvika att äta besprutat eftersom det fortfarande är så ovanligt med ekologiska råvaror.
  Jag fick en liten kille för fyra veckor sedan och han är i princip byggd av ekomat och ammas förstås även med ekomjölk :)

  Härligt att se att jag inte är ensam om att fundera i dessa banor.
  mvh
  Jessica

  • ekomamman

   Grattis till lillkillen och kul att höra att det finns fler ekofamiljer! Vi köper eko så långt det är möjligt och allt oftare blir valet att inte köpa livsmedlet alls om det inte finns ett ekologiskt alternativ!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>