Ofarligt med oekologisk mat, eller kanske inte?

Förra onsdagen skrev DN om rester av bekämpningsmedel i svensk frukt (artikel). 87 % av den svenskodlade frukten innehåller rester av bekämpningsmedel. Det hemska är att Livsmedelsverket lugnar med att det, ”absolut inte farligt att äta frukt och grönsaker som innehåller spår av bekämpningsmedel”. Men sluta nu, det ska inte vara bekämpningsmedel i maten, oavsett vilket nivå ”experter” tror är ofarlig för tillfället.

Idag kan man läsa att Livsmedelverket varnar de som köpt röda druvor av ett visst märke att de visat sig innehålla höga halter av insektsmedlet Metomyl (artikel). Enligt Livsmedelsverket ”kan det innebära en hälsorisk att äta druvorna”.

Tänk på alla de barn som fått dessa giftiga druvor och som med sina små kroppar är mer känsliga än vuxna. I sammanhanget kan det vara värt att komma ihåg att DDT inte heller var farligt en gång i tiden…

ddt is good for me

One comment

  1. Vilda

    Nej, precis. Känner din frustration. Lägg av nu! Å ena sidan varnas vi för att göra saker som inte alls behöver vara farliga (äta en alternativ kost, samsova med våra barn, helamma för länge osv), å andra sidan lugnas vi med att vi kan stå ut med status quo i ett sjukt och ohållbart samhälle.

    Kram på dig! Bra att du skriver om detta!
    Vilda

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>