Så minskas barnets exponering för farliga kemikalier

Sonen ålar sig nu fram för egen maskin. ”Golvtiden” ökar och han tar sig längre sträckor snabbare för varje dag som går. Skrymslen och vrår ska undersökas. Ibland vilar han lite och passar på att smaka på underlaget. Han fungerar som en liten golvmopp skulle man kunna säga.

I dammet som bildas i våra hem samlas kemikalier från möbler och andra textilier, elektronik och så vidare. Även om vi numera försöker göra bra val som inte innehåller farliga kemikalier så finns det prylar kvar från tiden innan vi blev så medvetna om problematiken som vi är idag. Så här skriver Kemikalieinspektionen (rapport nr 8/13):

Barns beteende och fysiologi gör att de riskerar att utsättas för mer kemiska ämnen i förhållande till sin kroppsvikt jämfört med vuxna (4). Små barn upptäcker världen krypande på golvet, de stoppar händer och fingrar i munnen och undersöker saker i sin omgivning genom att smaka och suga på dem. Dessutom äter, dricker och andas små barn mer än vuxna i förhållande till sin kroppsvikt. På så sätt kan de få i sig mer främmande ämnen än vuxna. Barn kan också vara extra känsliga för vissa kemikaliers hälsofarliga effekter. Detta gäller särskilt organsystem som fortsätter utvecklas efter födseln. Till exempel utvecklas hjärnan, hormonsystemet och immunförsvaret fram till vuxen ålder och kan under vissa utvecklingsfaser vara extra sårbara för kemikalieexponering.

Vi får helt enkelt arbeta på två fronter: 1) Göra bra val och därmed minska de saker som avger de oönskade kemikalierna i vårt hem, 2) Minska sonens exponering för de kemikalier som ändå finns där. En prioriterad syssla här hemma är därför att våttorka golven (med vatten och inget annat). Vi använder en bred mopp av microfiber och torkar 2-3 gånger i veckan. Man förundras över hur mycket damm som hinner bildas på så kort tid. Ytterligare en åtgärd är att tvätta sonens händer (med vatten och inget annat) regelbundet och framför allt innan måltiderna.

Visste du förresten att vilket tvättmedel du väljer påverkar dammbildningen hemma. Läs mer om detta i inlägget om zeoliter i tvättmedel.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>