Köpa storpack av tvättmedel och diskmedel

Som småbarnsförälder behöver man tvätta ofta. Vi använder, som jag tidigare skrivit om, tvättlappar i ekologisk bomull och dessa behöver tvättas ungefär var tredje dag. När vi flyttade in i vår nuvarande lägenhet med en gemensam tvättmaskin i källaren så köpte vi därför en tvättmaskin att ha i badrummet. Smidigt att kunna tvätta när det passar oss.

Ocean dubbeldryg

Av en tillfällighet fick jag syn på ett företag som säljer bland annat tvättmedel i storpack och som levererar dessa hem till dörren. Tvättmedlet heter Ocean dubbeldryg och som namnet antyder doserar man halva mängden jämfört med konkurrenterna. Tvättmedlet är också fritt från zeoliter och varför det är bra har jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Det finns både som parfymerat och oparfymerat, självklart valde vi den oparfymerade.

Jag beställde 9 kg Ocean dubbeldryg samt två förpackningar med ”fläck och blek”. Det sistnämnda tillsätter man till tvättmedlet när man tvättar vittvätt. Jag passade också på att köpa tre 100-pack med maskindisktabletter. Kan tillägga att de hade bra erbjudande när jag handlade, fick ett paket maskindisk och de båda ”fläck och blek” på köpet.

Är vi nöjda då? Mest nöjd är jag med att det alltid finns tvätt- och maskindiskmedel hemma. Tvätt- och diskresultat är också bra, men vet inte om det är bättre eller sämre än något annat märke. Miljön då? Tvättmedlet är märkt med EU Ecolabel (liknar svanenmärkning men för hela EU), fläck och blek är ”Bra miljöval” och maskindisktabletterna är svanenmärkta. Produkterna är dessutom tillverkade i Sverige vilket ger kortare transporter och därmed mindre utsläpp. Produkten är ”klimatneutral” genom att företaget kompenserar för de koldioxidutsläpp som sker vid tillverkningen. Jag är lite skeptisk till klimatkompensering som problemlösning men okej, det blir ju inte sämre än utan.

Sammantaget är jag nöjd med köpet och kan rekommendera dessa tre produkter. Jag är inte sponsrad av dem och jag kan tycka att de säljer massa andra onödiga kemikaliprodukter som man inte behöver i hemmet, men dessa behöver vi ju inte köpa.

14 comments

 1. Maria

  Toppen att du tipsar!! :) Har härmat er innan med tvättlappar och babygymet, funderar nu på att härma när de gäller tvättmedlet oxå.. Vi har ett annat eko-tvättmedel nu men tycker inte riktigt att de tvättar rent.. Tycker du att vittvätten blir ren?! isf kanske vi härmar er här med!
  Gällande koldioxidkompensation så är ju tanken säkert god, men för miljön skull inget vidare enligt mej, tjänar mest till att tvätta det dåliga samvetet (låter bra helt enkelt!). Det måste till starkare styrmedel (än som finns idag) som minskar koldixiodutsläppen, inte kompenserar för dem!

  • ekopappan

   Hej Maria!
   Det har svårt att få bort tomat- och morotsfläckar. Har inte provat med något annat tvättmedel sedan sonen började äta den typen av mat, så jag vet inte om det är sämre än andra tvättmedel på dessa fläckar. Är det någon fin body kan man ju använda galltvål innan man tvättar men det kan man ju inte göra med alla tvättlappar och haklappar…

   Babygymmet, ja det är verkligen vårt bästa köp hittills! :-)

   Mvh /Per

 2. Ida

  Hej. Jag funderar på tvättlapparna. Jag tänkte också ha sånna till min son:) men ni tvättar bort bajs med dem? Vart lägger ni dem smutsiga så länge? Hur göt ni helt enkelt?
  Tacksam för svar:)) superbra blogg

  • ekopappan

   Hej Ida!
   Ja, vi använder dem till bajset också. Det mesta hamnar ju i blöjan. När vi är klara sköljer vi tvättlapparna under kranen (kallt vatten funkar) för att få bort det som sitter på dom. Sedan vrider vi ur dem och lägger dem i en liten korg med lufthål på sidorna som jag hittade på Clas Ohlson. Jag brukar lägga de senast använda lite ”över kanten” så torkar de bra. Hoppas det var svar på dina funderingar. Vi har inga problem med att de skulle lukta eller så. När vi tvättar dem gör vi det i 60 grader.

   Kul att du gillar bloggen!
   Mvh /Per

  • Andrea

   Nu var det längesen du frågade Ida, men vi använder våra till bajset också. Vi har en pedalhink med en jättestor tvättpåse i och där slänger vi de använda tvättlapparna. När vi ska tvätta (typ varannan dag) så tar vi bara upp hela tvättpåsen och slänger in den i maskinen. Vi behöver alltså inte ta i de använda tvättlapparna. Älskar denna tvättpåse! Nu är vår bebis så pass liten att hon bara ammar, det kanske blir annorlunda när hon börjat äta och det inte enbart kommer amningsbajs.

 3. Maria

  Vi har oxå tvättlapparna (efter tips från ekopappan), men vi använder först en bit papper med vatten på som vi torkar av bajset med (slänger i toan). Och sen torkar vi rent med tvättlapparna. Är även superbra till att torka väcken och munnen, händer osv med, och såklart till att torka bort kräk (och att ha på axeln!).. Iaf, vi använder dem till de mesta så helt klart värt att investera i! (Bra tips!)

 4. Anna-Carin

  Om tomatfläckar: fick tips i en Facebookgrupp om att bästa sättet att bli av med dem är att hänga plagget i direkt solljus när det torkar. Solen bleker bort fläckarna, tydligen även gamla fläckar. Så du får väl testa till våren? :)

 5. Pingback: Vilseleder Oceanprodukter oss konsumenter? | Ekopappan
 6. Anna-Lena

  Jag får astma av parfym, men även av starka lukter eller kemiska lukter. Så jag undrar om detta tvättmedel är helt luktfritt eller om det luktar något medel? Om du förstår vad jag menar. För att jag ska tåla det så ska det lukta inget.Tack för tipset.

 7. Maria Malm

  Tjoho! Är relativt ny på detta men är nyfiken på vad du tycker om najad tvättmedel? Har en ettrig försäljare som tycker jag ska prova, skulle bra gärna vilja ge honom svar på tal om jag kan – tips? :) Deras tvättmedel innehåller tydligen inte heller fosfater och zeoliter.

 8. ritah lazar

  Hej, Tack för toppen artiklar och bra info! Behövs!
  En fråga angående Ocean tvättmedel, (tack för tipset, förresten.. :)..
  Vad är det för skillnad på den flytande och pulvret, om vi bortser från pris?..Jag försöker hitta någon exakt beskrivning på innehållet och vilken som skulle vara mest gynnsam / minst giftig – för oss.
  Jag försöker läsa innehållsförteckningarna, men förstår inte riktigt..
  Ser att du köpt pulvret. Någon särskilt anledning att ni använder pulver. Även om det är Eko, så har ju flingorna en tendens att sitta kvar i kläderna. Hur mycket känner du till om just det här tvättmedlet och vilken av den flytande eller pulvret, är mest giftfritt/ skonsamt.
  Tack för allt du gör!
  Vänligen Ritah Lazar

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>