Naturhuset i Sikhall

I helgen var jag och min far på en visning av naturhuset i Sikhall. Det var inte en visning inför husförsäljning utan en visning för de som är intresserade av att veta mer om naturhuset och dess filosofi. Huset ligger vid Vänern, två mil norr om Vänersborg.

Naturhuset i Sikhall
Naturhuset i Sikhall

Naturhuset består av ett växthus i vilket ett bostadshus har byggts upp. Det var arkitekten Bengt Warne som myntade begreppet naturhus och han byggde i slutet av sjuttiotalet det första naturhuset i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Ett naturhus består av klimatskal (växthuset), bostadsdel och kretslopp. Kretslopp innebär bland annat att avloppsvatten går igenom en trekammarsbrunn och sedan upp till de planterade växter som finns i växthuset. Klimatet i växthuset blir som vid norra medelhavet och därför kan  planteringarna bestå av exempelvis vindruvor, mandel, aprikos och persika. Frukterna och grönsakerna äts upp och hamnar till sist tillbaks i trekammarsbrunnen. Kretsloppet har slutits.

Citronträd
Citronträd på bostadshusets takterass

Huset i Sikhall har byggts av Anders Solvarm och han bor där med sin fru och tre barn. Från början var planen att bygga ett traditionellt timrat hus. Anders gjorde arbetet själv med hjälp av kunskaper han skaffat sig på en timringskurs. Av olika anledningar så tog det sin tid att timra upp huset och av en tillfällighet hittade Anders boken På Akacians villkor av Bengt Warne och Marianne Fredriksson, där konceptet naturhus beskrivs. En stor fördel med att bygga ett växthus över hela huset var även att bygget kunde ske skyddat mot regn och snö.

Takterass
”Uteplats” på takterassen

Ekologi och miljö genomsyrar hela byggnaden. Det är elkablar fria från PVC, det målas med linoljefärger och äggoljetempera för att nämna några exempel som togs upp under visningen. Jag tycker det var en mycket intressant visning! Även om vi kanske inte ska bygga ett regelrätt naturhus så är det ett koncept och en filosofi värd att inspireras av.

Gång bakom huset
Husets baksida. Runt hela huset har det planterats växter, förutom att ge frukt ger de även skugga.

Familjen Solvarm har visningar av sitt hus några gånger per år, främst på sommaren. Årets visningar är fulltecknade men det är något jag kan rekommendera om ni liksom jag är intresserad av hållbart byggande med miljötänk. Mer info om huset i Sikhall och visningar finns på deras hemsida ecorelief.se.

3 comments

  1. Pingback: Solvarm i Sikhall vs kommunen | Stefan Kärvlings blogg

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>