Stoppa inte ballongen i munnen

Jag får ibland en känsla av att så fort någon kategori av produkter kontrolleras så hittas det farliga ämnen. DN rapporterar idag att hälften av de kontrollerade ballongerna i Testfaktas test innehöll nitrosaminer eller nitroserbara ämnen över tillåtet gränsvärde.

Det är självklart inte bra. Nitrosaminer är cancerframkallande ämnen och vi ska försöka exponeras så lite som möjligt för dem och det gäller särskilt små barn, säger Ing-Marie Olsson, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Som vanligt så tycker inte handeln att de har något direkt ansvar för vad de säljer utan skyller helt på tillverkaren. ICA meddelar att ”Det ser ut som om vår leverantör Gaggs inte lever upp till alla krav och som en försiktighetsåtgärd kommer vi nu att stoppa försäljningen av deras ballonger”. Hur länge då? Tills folk glömt bort testet kanske. Hur avser ni undvika att sälja otillåtna varor i framtiden? Det skulle jag vilja ha svar på.

Kemikalieinspektionens råd till föräldrar:

Använder man ballongerna på rätt sätt utgör det ingen fara. Men man bör inte låta barnen ha dem i munnen. Ett sätt är att alltid använda pump för att blåsa upp dem.

Innan barnkalaset börjar får vi väl ha en genomgång för hur de ska användas, suck…

3 comments

  1. Pingback: #plastbanta – Stoppa inte ballongen i munnen | Lisas miljöblogg
  2. Pingback: Ballonger och miljö - Bättre Värld

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>