Miljöfrågan är ingen hobby

Ekomamman gästbloggar:

Jag går omkring och funderar. Så här i valtider. I veckan inträffade Overshoot day, vilket får mig att tänka ännu mer.

Varför tycker vissa att det är viktigt med miljöfrågor och varför finns det andra som inte bryr sig alls? Och hur kan vårt gemensamma jordklot få vara upp till varje individ att själv bestämma över huruvida man vill värna om eller inte? Det är helt okej att klassa miljön som ett intresse, ungefär som att välja att åka skidor eller att inte åka skidor. Det är helt upp till oss själva att bestämma.

Det enda som reglerar hur mycket bil vi kan köra, hur många gånger vi kan åka till Thailand eller hur ofta vi byter ut vår köksinredning, mobiltelefon, tv eller soffa, det är vår plånbok som inte ens behöver vara särskilt tjock. Och i vårt fina land har vi det ganska gott ställt. Den globala konsumtionen kräver 1,5 jordklot per år. I Sverige motsvarar vår konsumtion tre jordklot. Hur länge kan det få fortsätta vara så?

Och vi kan sluta att säga ”för miljöns skull”. För vem behöver miljön? Det gör ju vi. Vi själva och våra medmänniskor. Våra barn och våra barnbarn.

Det finaste jag kan ge min son, det är inte en ipad. Det är en vardag och ett liv som är fritt från farliga ämnen. Jag vill att min son ska få andas ren luft och äta mat fri från kemikalier och gifter. Tyvärr kan jag inte ge honom det enbart av egen kraft. Jag behöver hjälp.

Det är valtider och partierna pratar om sina viktigaste frågor. Vården, skolan och jobben i all ära. Men miljön då? Kommer den sen? Nästa mandatperiod eller den efter det? När vi har förbrukat ytterligare 24 jordklot? Eller 1000 till? Jag tycker att det är dags att sluta se miljöfrågor som en valfri hobby. Och ni som läser det här kan väl hjälpa till? Rösta för att det ska bli omöjligt, svårare eller åtminstone väldigt mycket dyrare att göra val som förstör miljön. Vi behöver den. Våra barn, barnbarn och deras barn också.

2 comments

  1. Jobella

    Jag håller verkligen med!
    Tycker det är tragiskt att vissa faktiskt rent ut säger att de inte orkar eller bryr sig! Jag försöker göra så gott jag kan där jag kan, men tyvärr möter jag många ggr motstånd ex när det kommer till barnens skola/förskola med skolmaten som jag skulle önska vore mkt mer ekologisk och att alla halvfabrikat mm försvann helt! Eller att rektorn på sonens förskola tycker att barnen ska sitta och bli bestrålade av ipads mm…..Men det är bara att kämpa på! Tack för en bra blogg med mkt bra tankar!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>