Minska kemikalierna i kläderna

Igår skrev jag om den rapport som Kemikalieinspektionen publicerat om risker med kemikalier i kläder. Om du inte läst det inlägget, så gör gärna det först som bakgrund till detta inlägg.

Så okej, kläderna vi köper innehåller massor av kemikalier, vissa farligare än andra. Vad ska vi göra åt det? Förtränga? Använda oss av önsketänkandet vore-det-farligt-skulle-det-inte-vara-tillåtet? Nej, det finns saker vi kan göra för att åtminstone minska exponeringen som vi och våra barn utsätts för.

Geggamoja

Genom att välja rätt kläder (och sängkläder) till våra barn minskar vi den exponering som sker genom huden och genom att de suger på kläderna. Den exponering som sker genom att fibrer från kläder blir inomhusdamm, som sedan via barnens händer hamnar i deras mun, är svårare att komma åt. Till dammet bidrar alla textilier så som de vuxnas kläder, gardiner, möbeltyg, kuddar etc. Men låt oss börja någonstans. Det är lätt att känna hopplöshet när man inser hur mycket som borde göras. Känn inte så, gör det du kan, det är bättre än att inte göra något!

Här kommer mina förslag på vad som kan göras för att minska exponeringen för kemikalier från kläderna:

Köp eller ärv begagnade kläder

Med begagnade kläder, som tvättats många gånger, minskar risken för att det ska finnas farliga kemikalier kvar i plagget. Dessutom är det bra eftersom det inte behöver användas kemikalier för att framställa nya plagg.

Köp miljömärkta kläder

Det är bra om kläderna är tillverkade av ekologiskt odlad bomull. Men det säger inget om vad som hände efter att bomullen skördades. Vilken färg har använts? Vad är det för tryck? För att veta att slutprodukten är bra behövs en seriös miljömärkning. Då finns det kriterier för vad som får användas och hela produktionskedjan kontrolleras av ett oberoende kontrollorgan. Nedanstående miljömärkningar är seriösa, leta efter dem på kläderna. Vill du veta mer om dem så klicka på respektive bild för att komma till deras hemsidor.

gotslogo   Svanen   Ecolabel_logo_v5   logo-bmv-gron

Köp kläder av bra kvalitet

Köp hållbara och könsneutrala kläder. Då kan de ärvas av småsyskon (oavsett kön) eller skänkas/säljas vidare.

Oeko-Tex (Öko-Tex)

För att en produkt ska få märkas enligt Oeko-Tex måste den genomgå oberoende tester som visar att den inte avger kemikalier över de gränsvärden som finns i standarden. Till skillnad från miljömärkningarna fokuserar Oeko-Tex standard 100 enbart på hälsoeffekter från färdig produkt och inte på att produktionen ska vara miljövänlig eller odlingen ekologisk. Men det är en internationell och seriös märkning som minskar exponeringen för kemikalier från kläder och andra textilier.

OEKO_100_RGB_SWEDISH

Det finns även en märkning som heter Oeko-Tex standard 100plus. För att få ha den märkningen ställs förutom kraven i Oeko-Tex standard 100 även krav på miljöanpassad och socialt rättvis produktion. Vill du veta mer om Oeko-Tex så klicka på någon av bilderna för att komma till deras hemsida.

OEKO-TEX_100+_1000_120MM_160810

Tvätta alltid nya kläder innan de används

Genom att tvätta alla nya kläder minst en gång innan de används så tvättas åtminstone en del kemikalierester bort.

Undvik kläder med plasttryck

Den mjuka plasten kan släppa ifrån sig hormonstörande ftalater.

Ekologisk bomull

Vid konventionell bomullsodling används mycket bekämpningsmedel. Välj därför kläder av ekologisk bomull när du ska köpa nya bomullskläder. Av skäl som jag nämnde ovan är kläder med oberoende miljömärkning att föredra eftersom hela kedjan då kontrolleras och det finns fastställda kriterier som ska uppfyllas för att få märkas. Men det är ändå bättre att köpa kläder av ekologisk bomull än av konventionell bomull.

Det finns mycket mer att skriva om detta ämne. Men jag tror det räcker för denna gång, kommer garanterat att återkomma med fler inlägg i ämnet. Kan också tipsa om det allra första inlägget på bloggen som handlar om ekologisk madrass till spjälsäng.

8 comments

  • ekopappan

   Hej Malou!
   Tack för din kloka synpunkt. Anledningen till att jag först inte tog med Oeko-Tex var att den inte kräver att produktionen ska vara miljövänlig utan koncentrerar sig på att den färdiga produkten inte ska avge hälsofarliga kemikalier. Men, även om det är bättre med en helt igenom miljövänlig produkt så ger Oeko-Tex ändå en minskad exponering för kemikalier från färdig produkt.

   Jag har därför nu kompletterat inlägget med ett stycke om Oeko-Tex. Tack för din feedback!
   /Per

 1. Pingback: Sonens nya (pojk)kläder | Ekopappan
 2. Janina

  Tack för en super blogg. En sådan här sida har jag letat efter där någon ger direkta tips, listor på vad man kan tänka på. Märken som är ok osv. Hoppas du gör mer inlägg t.ex leksaks märken som är trygga och godkända. Fundera ännu på märkningarna. Var lite fundersam varför Gots märkta kläder hade plast tryck på t.ex sockor med halkdelar? Vad är de månne gjorda av. Vet du om de är tillåtet? Kan man förlita sig 100% på märkningen?

  • ekopappan

   Tack, kul att du gillar bloggen! :-)
   GOTS förbjuder inte ”plasttryck” men reglerar vad trycken får innehålla. PVC, ftalater och aromatiska lösningsmedel är exempelvis inte tillåtna. Så, om man vill ha ett tryck på plagget, så är det jättebra att välja ett GOTS-märkt plagg eftersom det inte innehåller ftalater. Jag har nedan klippt in kriterierna som gäller för ”printing” enligt GOTS regelverk.
   Mvh, Per

   ”Allowed are dyes, pigments and auxiliaries that meet the requirements as set in chapter 2.3.1 and 2.3.2 only.
   Flock printing is allowed with non-GMO natural and regenerated fibres if the fibres used meet the limit values for residues as listed in chapter 2.4.16.
   Ammonia is allowed as required buffer in pigment printing pastes.
   Prohibited are dyes and pigments containing heavy metals as an integral part of the dye mol- ecule (e.g. heavy metal dyes, certain reactive dyes) under consideration of the following ex- ceptions:
   – General exception for Iron
   – Specific exception for copper: permitted up to 5% per weight in blue, green and turquoise dyestuffs and pigments only.
   While in general inputs that contain > 1% permanent AOX are prohibited, exceptionally for yel- low, green and violet pigments the limit is 5%.
   Prohibited are printing methods using aromatic solvents, phthalates or chlorinated plastics (e.g. PVC).
   The use of natural dyes and auxiliaries that are derived from a threatened species listed on the Red List of the IUCN is prohibited.”

 3. Pingback: Hippie tipi |
 4. Pingback: GOTS på Stadium |

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>