Nej, hushållen är inte större miljöbov än industrin!

Idag rapporterar tidningar och TV om att det inte längre är industrin som är den stora miljöboven (DN 10/10-2014).

Hushållen, med sin aningslösa hantering av farligt damm, utgör idag en allt större risk för naturen.

Jag blir så förbannad! Okej, hushållen spolar ned damm som innehåller farliga ämnen i avloppet. Vill hushållen ha farliga ämnen i sitt damm? Nej, troligtvis inte. Varför är då dammet farligt? Jo, för det innehåller kemikalier som utsöndrats från saker vi har i hemmet. Det handlar om flamskyddsmedel från hemelektronik, mjukgörare från plastleksaker och plastgolv och ämnen som ska göra produkter smuts-, fett- och vattenavvisande.

Visst, det här är helt klart kemikalier som inte hör hemma i avloppet. Men de hör inte hemma i vårt damm heller. Därför är det viktigt att damma ordentligt hemma, speciellt när man har små barn (läs tidigare inlägg). Att då säga att hushållen är större miljöbovar än industrin blir lite makabert. För vem har producerat sakerna som avger kemikalierna tror ni?

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>