Recension av POOPS tygblöjor

Nu har vi använt tygblöjorna från POOPS i drygt fyra månader. Jag tänkte därför dela med mig av mina erfarenheter och reflektioner kring att använda tygblöjor i allmänhet och POOPS tygblöjor i synnerhet.

Blöjor på byrå

Låt oss börja med reflektioner kring att byta från engångsblöjor till tygblöjor. Vi använder tygblöjor hemma på dagarna och engångsblöja på natten och om vi är på utflykt. För det behöver inte vara antingen tygblöjor eller engångs, man kan faktiskt kombinera på det sätt som passar bäst för en själv. Varje tygblöja som används gör gott för plånbok och miljö.

Vi ville inte köpa på oss för många blöjor ifall de inte skulle vara bra, så vi köpte tolv stycken. Min bedömning är att det krävs 24 stycken om man vill gå all-in och bara använda tygblöjor. Det baserar jag på att det går åt sex blöjor per dygn och att man tvättar var tredje dag. Lång torktid gör att du behöver ha ett dagsbehov kvar när du kör i gång tvättmaskinen. Jag försöker köra maskinen på kvällen så att de får hänga på tork under natten, men räkna ändå inte med att använda dem nästkommande dag. Kanske på vintern när den torra luften skapar bättre förutsättningar för torkning, vi får se.

Varför tygblöja? För mig fanns det två anledningar, miljö och ekonomi. Engångsartiklar överhuvudtaget känns inte så hållbart. Det åtgår mycket resurser och energi för att tillverka och transportera alla engångsblöjor som används, för att sedan transportera och ta hand om dem igen när barnet gjort sina behov. Givetvis går det åt resurser och energi även vid tillverkning av tygblöjor och vid tvätt, men sett över en hel blöjperiod är det ändå ett alternativ som ger en lägre miljöpåverkan.

Det är också ekonomiskt att använda sig av tygblöjor. När vi bara använde engångsblöjor till sonen, förbrukade vi ungefär ett paket i veckan (54 st Libero comfort) á 109 kronor. Det blir 5668 kronor per år och i västvärlden blir de flesta barn blöjfria i 3-4 årsåldern vilket skulle innebära en kostnad på åtminstone 15 000 kronor för ett barn. POOPS tygblöja är konstruerad så att den passar barn från fyra till sexton kilo. 24 ekologiska tygblöjor från POOPS kostar 3766 kronor (räknat på paketpris). Även om man behöver/vill använda engångsblöjor när barnet är nyfött eller när man är på utflykt så är det ingen tvekan om att totalkostnaden blir avsevärt lägre än om man bara använder engångsblöjor. En uppskattning är att kostnaden med tygblöja blir någonstans kring en tredjedel av den med engångsblöjor, det vill säga en besparing på upp till 10 000 kronor. Och, detta är beräknat på ett barn, får man fler barn så har man ju redan blöjorna!

Den blöja vi har testat kommer från det svenska företaget POOPS. De har två varianter, den ena har insida av syntetmaterialen ”CoolPass” och microfiber. Jag har provat den andra varianten som istället för syntetmaterial har en insida i frotté, 70% bambuviskos/30% ekologisk bomull. Den har en längre torktid men för mig var det självklart att välja ekologiska naturmaterial. Vi använder sedan tidigare tvättlappar av ekologisk bomull och dessa tvättar vi tillsammans med blöjorna (läs mer om tvättlapparna här).

Blöjstorlekar

Jag tycker blöjorna är riktigt snygga i sina klara färger, i somras fick sonen ha dem utan byxor när det var varmt. På blöjans framsida finns det tryckknappar som används för att anpassa storleken. Dels justerar man midjan när man sätter på blöjan, dels så kan grenens längd kortas i tre steg (se bild ovan). Sammantaget gör dessa justeringsmöjlighet att blöjan ska passa barn från fyra till sexton kilo. Vår son har vägt 10-12 kilo när vi använt dem så det är bara utifrån det som jag kan uttala mig. Jag tycker det fungerar bra med tryckknapparna, de sitter hårt så det är ingen risk att de ska lossna. De sitter snarare så hårt att man blir rädd att knappen ska slitas loss från tyget när man ska knäppa upp (vilket dock inte inträffat). Storleksjusteringen i grenen kan man låta vara knäppt vid tvätt.

Fungerar de då? Jodå, några gånger har det blivit kissläckage men överlag har de gjort sitt jobb. Jag skulle vilja kunna säga att det är lika smidigt som att använda engångsblöjor. Men det är det inte. Det är så klart enklare att rulla ihop blöjan och slänga den i blöjpåsen, vore lögn att påstå något annat. Men det är samtidigt en vanesak och är man någorlunda motiverad så fungerar det bra med tygblöjor också.

När jag beställde fick jag en blöja i syntetmaterial och en blöja som hade ett hål i frottén, det innebar att jag var tvungen att ta kontakt med POOPS. Jag fick ett väldigt bra bemötande och två nya blöjor. Så deras sätt att ta hand om uppkomna problem får klart godkänt.

Något negativt om POOPS då? Nja, inte så mycket egentligen. En produktdetalj som jag tror skulle kunna göra blöjan bättre är om bomullsfrottén slutade något innan själva blöjkanten vid benen. De gånger det har läckt så är det för att våt frotté har gjort byxa/body våt. En annan förbättring vore att se över förpackningarna som blöjorna kommer i. Mycket plast blir det, känns onödigt.

Blöjor plast

Min sammanfattning blir: Våga testa! Jag tror många tänker att det ska vara mycket krångligare än det faktiskt är med moderna tygblöjor. Och, man får faktiskt kombinera med engångsblöjor vid de tillfällen man tycker det blir för krångligt med tygblöjor.

26 comments

 1. Pingback: Ekopappan recenserar POOPS! tygblöjor… | POOPS! blogg
 2. Karin

  Kul att ni testar tygblöjor!

  Vi kör tygisar på heltid till vår skrutt och min tanke när jag läste din blogg här är: tygblöjor ska inte läcka. Om tygblöjor läcker är det läge att felsöka. Anledningar till läckage kan tex vara att blöjan inte satts på rätt, att själva blöjan inte har bra passform på barnet, att man inte byter tillräckligt ofta eller behöver stoppa in ett extra uppsugande inlägg.

  Tygblöjor behöver ofta bytas lite oftare än engångsblöjor – 6 per dygn vid heltidsanvändning tycker jag låter lite även om man inte byter på natten.

  Vi har också några Poops (använder lite olika märken och modeller) och de enda gångerna vi haft problem med läckage är när de suttit på för länge, tex när våra vanliga nattblöjor varit i tvätten och vi tagit en Poops och sen glömt bort att byta under natten…

  • ekopappan

   Hej Karin, tack för din kommentar! Visst, de gånger som läckage uppstått hade det kunnat undvikas om vi bytt blöjan tidigare eller haft ett extra inlägg. Engångsblöjor är mer ”förlåtande” om bytet drar ut på tiden.
   Sex blöjor per dygn är för lite, det kan jag hålla med om. Tänkte nog lite fel eftersom vi aldrig använt tygblöjorna på natten. När vi använder engångs på natten så har vi klarat oss på sex blöjor dagtid, men det kan så klart variera mellan olika dagar och olika barn.

 3. Katarina

  Hej!
  Bra recension och härligt att du hejjar fram tygblöjan! Vi använder Poops på heltid och tycker inte att den läcker alls jämfört med engångsblöjor som jag upplever läcker ofta. Hänt enstaka gång då den suttit konstigt. Håller med att 6 ggr per dag låter lite, vi byter ca 12 blöjor per dag. Det är det jag kan tycka är jobbigt med tygblöjor, men samtidigt så tycker jag det är ofräscht med de som använder engångs och byter sällan. För det babyn inte känner sig blöt så ligger de ju likväl i sitt eget urin bra länge.

  • ekopappan

   Hej!
   Nej, det är inte så ofta som det läckt. Jag tycker sammantaget att POOPS-blöjan är bra. Dessutom ekonomisk då det går att ändra storleken när barnet växer.
   Tolv blöjor om dagen. Hur många blöjor har du då totalt? Och hur ofta behöver du tvätta?

   • Katarina

    Min lilla tjej är en törstig rackare o kissar därför mkt. Jag tvättar en gång per dag och har strax över 30 tygblöjor för att hålla oss igång. Men det har blivit en vana och rutin som inte känns jobbig :-)

 4. Jeanette

  Spännande att läsa din recension om tygblöjor och framförallt POOPS, som vi oxå använder. Gällande torktiden sätter vi ibland en bordsfläkt vid torkställningen, då torkar de MYCKET snabbare! Går ju visserligen åt energi för det, men jag tänker att det ändå är okej. Sen hänger vi blöjorna med insidan utåt, och hänger bara upp dem på varannan lina. Det gör oxå lite för torktiden.

 5. Eriak

  Vad roligt med en recension av tygblöjor!
  Nu är det några år kvar tills jag kommer ha barn men jag har länge varit inställd på att kombinera tygblöjor och engångs. Just för det tillfällena när man är ute och reser till exempel.
  Får jag fråga om er son märker/berättar om någon skillnad på tygblöjor och engångs?

  • ekopappan

   Hej! Nej, jag har inte lagt märke till att han på något sätt skulle märka någon skillnad mellan tygblöjorna och engångs. Att kombinera fungerar jättebra tycker jag, för ibland är det faktiskt smidigare med en engångsblöja. Om fler skulle börja använda tygblöjor på deltid så skulle det vara en stor fördel för miljö och plånbok.

   • Erika

    Vad spännande!
    Ja det är så jag har tänkt också. Det måste ju vara smidigare om man ska åka en bit eller sova borta någon natt.
    Det är ju med blöjor som med bindor, tygprodukterna är bättre på många plan, inte minst för plånboken och miljön. Kul att intresset har vuxit mer och mer.

 6. Hanna Svensson

  Hej,

  Men bambuviscose kan väl inte räknas som ett ekologisk eller naturvänligt matierial? I alla fall inte än. Möjligen narturligt. Men när det kommer till tygmaterial gjorda av hård cellulosa finns idag inga alternativ än hård kemikaliebearbetning samt hög energiåtgång. Jag vet att det forskas på miljövänliga och energisnålare produktionssätt, bland annat i Sverige men de har inte nått ända fram än. Men det håller vi tummarna för. Skulle vara fantastiskt om det gick.

  I övrigt så klart så att miljöbelastningen ändå blir mindre (framför allt om man har energi- och vattensnåla tvättmaskiner, hängtorkar och använder snälla tvättmedel), men ville bara framhålla att man inte ska luras att tyg av bambu framställs miljövänligt.

  Hälsningar
  Hanna

 7. Ida

  Hej! Kul att läsa din recension. Har själv köpt några tygblöjor av olika slag på prov men kan inte riktigt bestämma sig för vilka jag gillar bäst. Har dock inte testat Poops. Använder fortfarande pappersblöjor i stor utsträckning, delvis för att jag är bekväm av mig och delvis för att de tygblöjor jag har inte räcker så långt. Några reflektioner jag fick när jag läste din recension: har din son fått några röda märken av tygisarna? Jag läser ibland att tygblöjor sägs stävja detta, men har inte märkt det, snarare är min dotter bättre i rumpan när jag använder pappersblöjor. Byter rätt ofta, typ varannan timme kanske, vare sig jag använder tygisar eller pappers – men funderar på om det gör någon skillnad beroende på materialet i tygisarna – dvs syntetmaterialet känns ju de facto torrare mot rumpan än bomullsfrottéerna. Borde inte synteten vara bättre mot rumpan av den anledningen? Vad är dina (eller ni andra läsares) reflektioner kring val av material mot huden? Är tanken att man ska byta en tygis efter varje gång de kissat för att det ska vara torrt? Hur gör ni? Och vilket material väljer ni och varför? Kan sägas att inga av de blöjor jag har på prov utgörs av bambu, utan av något slags frotté, och så har jag några med fleece eller annat syntetmaterial då.
  Detta med att du upplevde att de läcker – har dte förekommit ofta? Jag tänker att om blöjan är designad så att innermaterialet kommer fram vid benen och därmed i kontakt med kläderna så borde väl kläderna riskera att bli blöta varje gång de kissat?
  Tack för alla svar jag kan få. Jag skulle verkligen vilja använda tygisar mer än vad jag gör, i alla fall på dagtid, men har som sagt inte fått kläm på det än. Står också i färd att köpa fler blöjor och funderar över vilka märken/modeller jag ska använda. Min dotter är fyra månader.
  Hälsningar Ida

  • Karin

   Innermaterialet ska inte komma i kontakt med kläderna om man har en blöja som passar på barnet och man har satt på blöjan rätt. Tekniken är lite annorlunda än när man sätter på en engångsblöja.

  • Tove

   Vår dotter har väldigt starkt urin vilken har medfört väldiga eksem vid användning av tygblöjor nattetid. Så vi kör enbart med engångs på natten. När det var som värst så funkade det inte på dagtid heller med tygisar, men det gav sig när vi slutade tvätta på ekoprogrammet på tvättmaskinen. Det var som att blöjorna inte blev helt rena när man tvättade dem och att det medförde eksem även dagtid. Men det har absolut varit värt att använda tygblöjor för hon kissar i princip aldrig i blöjan längre dagtid utan säger till att hon vill gå på toa, och då är hon ändå bara 1 1/2 år. Med vår son använde vi engångsblöjor och han blev inte blöjfri förrän vid treåråldern.

   • Ida

    Aha. Jag använder också eko-program på tvättmaskinen, ska testa utan det. Vilket innermaterial i tygisen använde du? Upplevde du någon skillnad i eksemet mellan olika material (om du hade olika)?

  • ekopappan

   Det har nog varit läckage någon gång i veckan uppskattningsvis. Hände faktiskt nu på morgonen när jag skriver detta svar. Tycker inte att den satt fel utan det är nog helt enkelt så att han kissar mer än vad blöjan kan suga upp (just där som kisset kommer). Skarven mellan insidans frotté och utsidans PU-belagda polyester går ”mitt i” resårkanten som sluter tätt runt benen. Mitt tips till POOPS! är att dra in yttertyget över hela resåren.

   Vår son har inte fått några röda märken och har inte heller haft några andra problem med eksem eller liknande. Vi tänker att det kan bero på att vi helt undvikit våtservetter, salvor och liknande. Vi har bara använt vatten. Vid bad har vi använt babyolja också.

   Beställ en blöja från POOPS! och testa. Den stora fördelen med dem är att de går att använda under större delen av blöjperioden.

   • Ida

    Ja jag har tänkt att jag ska testa deras minipaket. Min erfarenhet av röda rumpor bygger egentligen bara på skillnader mellan olika blöjor (och innermaterial) jag använder aldrig tvättlappar av kemikaliemässiga skäl, och alltid bara vatten och ibland lite mandelolja, luftar så mycket som möjligt… :) tack för alla svar.

    Ida

 8. Karin

  Vi byter nästan efter varje kiss dagtid eftersom vår skrutt inte gillar att det är blött och därför tydligt säger till när det är dags att byta. Vi uppmuntrar detta eftersom vi tycker det är viktigt att barnet förstår kopplingen mellan kissa och blött.

  För den som är nyfiken ginns en jättebra facebookgrupp (för den som har fb) som heter just ”Tygblöjor”.

  • Ida

   Ja precis, det är ju det som är själva poängen förstås, att barnet ska förstå kopplingen mellan att de kissar och att det blir obekvämt. Och att de därför lär sig att använda pottan också.

 9. Linda

  Hej,
  vi körde tygisar på vår Felix från det att han var nyfödd till ca 4 månader men sen gick vi tyvärr helt över till att använda engångsblöjor och anledningen till detta var många. Då vi bodde i lägenhet och inte hade torktumlare i bostaden samt begränsade torkytor, föll valet på tygisar som torkar snabbare än byxblöjor. Varannan dag fick vi tvätta, hänga och vika, i och för sig inte så mycket jobb med det. Använde till en början enbart tygisar även när vi var hemifrån men bytte rätt snabbt till att använda engångsblöjor vid dessa tillfällen. Vad som fällde avgörandet var sedan en kombo av relativt långa, dagliga utflykter och det faktum att dagens engångsblöjor mycket goda uppsugningsförmåga = få blöjbyten/dag. Köper dock bara svanenmärkta blöjor. Men kan absolut tänka mig att igen använda tygblöjor till mitt nästa barn.

  Men av nyfikenhet undrar jag om någon har erfarenhet hur det funkar med tygblöjor på förskolan?

 10. Christin

  Kul att du kör tygblöjor :)
  Körde det stenhårt när mina var små (idag 17 & 19 så det var ett tag sedan) Gotländska Imse Vimse, har bra tygblöjor, och hade det redan då. Varvade vik-blöjor (torkar jättefort och var rätt vanligt då) och formsydda med lösa ytterbyxor som höll tätt, och lösa inlägg. Båda använde dessutom samma blöjor (fick komplettera med några nya ytterbyxor) men det blev ett billigt blöjkonto om jag jämförde med kompisarna som körde engångs.
  Lösa inlägg är bra då pojkar och flickor kissar olika. För sonen lades det i dubbelvikt fram och för dottern dubbelvikt i mitten. Blir bättre uppsugning precis där det blir som blötast. Bytte nog 8 ggr/dag ca och körde dubbla inlägg på nätterna. Då höll de oftast.
  Ett jätteplus är dessutom att barnet känner att de kissar, så de blir blöjfria tidigare :) Båda var torra vid två års ålder. (Samma med kompisars barn som hade tygblöjor)
  Lycka till med tygblöjorna!

 11. Rebecka

  Jag har nu bytt till tygblöjor sedan ett dygn (vikisar med PUL-skal, väntar även på ullbyxor på posten). Hittils tkr jag inte det helt stämmer att det medför merjobb. Tidigare fick jag släpa blöjorna från affären(har ingen bil) och sedan släpa ned de till soporna. Jag är ensamstående, utan hiss på tredje våning. Så under detta släpandet har jag även fått dra med mig bebis på axeln upp och ned. Nu får jag visserligen släpa på tvätten ist, men hoppas på att ha egen tvättmaskin inom två månader och sedan kunna köra på fulltid för tygblöjor är toppen på alla möjliga sätt! Det är bra för min ekonomi, det blir enklare (för mig i mitt fall), miljövänligt och jag minskar på kemikalierna för min son! Tack för en bra blogg förresten, underlättar för en vilsen konsument som mig. Borde finnas mer lättillgänglig info!

 12. Pingback: Poop happens | Vi testar tygblöjor
 13. Sandra

  Hej har du testat gDispers? Mindre syntetmatrial än på en poopsblöja och oftast mindre tvätt eftersom man bara byter inlägget oftast. Mvh Sandra

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>