Inte lätt att hitta miljövänlig och giftfri vinteroverall

Idag har det lovats snö här i Karlstad. Så det var bra timing att sonen igår använde sin nya vinteroverall för första gången. En konsekvens av att vara medveten om hur mycket kemikalier som används i exempelvis textilier, är att det tar tid att bestämma sig för vilken produkt som är det bästa valet. Eller kanske snarare det minst dåliga eller det som känns tillräckligt bra. Och eftersom jag nu ändå lagt ned någon timme på att kolla marknaden av vinteroveraller för barn så kan jag ju dela med mig av vad jag kom fram till.

Det bästa är att hitta ett plagg som uppfyller kraven för en seriös märkning, exempelvis GOTS, Svanen eller Oeko-Tex. Jag har tidigare skrivit om dessa märkningar i mitt inlägg, Minska kemikalierna i kläderna. Köper man ett plagg med ett av dessa märken så uppfyller produkten vissa fastställda regler och det sker en oberoende granskning. Jag hittade en overall som var märkt med Oeko-Tex, vilket innebär att det har kontrollerats att den inte avger skadliga kemikalier. Den var från det danska företaget POMPdeLUX men jag hittade inget test där den var med och inte heller några andra omdömen om dess kvalitet (OBS! Jag har blivit uppmärksammad på att denna overall inte längre är Oeko-Tex, 25/11-2014). Därför valde jag bort den trots att det var den enda jag hittade med någon form av märkning. För det är så klart viktigt att plagget klarar av sin uppgift och är av bra kvalitet.

En typ av ämne som man definitivt ska undvika är fluorkarboner. De används för att impregnera ytterkläder. I gruppen fluorkarboner ingår bland annat perfluorerade ämnen, exempelvis PFOS som förgiftat dricksvattnet på vissa håll i Sverige. Numera finns det impregneringar som är fluorkarbonfria. Geggamoja, Gneis och Didriksons har vinteroveraller som är fria från fluorkarboner (tillverkarnas uppgifter). Didriksons overall (se bild nedan) blev testvinnare i Vi föräldrar i fjol och den fanns att köpa i en butik nere på stan. Den här typen av plagg känns det bra att kunna granska innan köp.

didriksons_theron_kids_coverall_503373_navy_a1425r-1
Didriksons Theron Kid´s Coverall (www.didriksons.com/tel. 033-10 19 13)

Vi valde att köpa Didriksons overall. En bra detalj är att den är försedd med Extend size, vilket innebär att det i ärmar och ben finns en söm som kan sprättas bort. När det gjorts blir den någon centimeter längre och gör att den räcker hela säsongen även om barnet växer fort. Det hade känts bättre att kunna köpa en vinteroverall som är miljömärkt eller testad enligt Oeko-Tex. Tycker det är konstigt att inte tillverkarna ser en märkning som ett försäljningsargument och en konkurrensfördel, men det kommer nog. Men med vintern i antågande så känns vårt val ändå helt okej. So bring it on, kung Bore! :-)

13 comments

 1. Händelsevis

  Nej det är verkligen inte lätt! Förra året hade vi en från miniRodini och i år fick vi en i present. Vinteroverall är ju så tjockt och klumpigt när barnen är så små så vår overall får vänta tills minusgraderna kommer. Än klarar sonen sig bra med sina höstkläder.
  Härligt att även du är vaken, trodde jag var galen som bloggar vid halv sex på morgonen, men du var ännu tidigare :-) god morgon och trevlig dag till dig!

 2. Fiff

  Det finns ett bra alternativ till, och det är norska troll. De flesta av deras overaller har dessutom avtagbart ullfoder, vilket gör att man kan använda overallen som 3-i-1. Annars ska det bästa alternativet vara isbjörn of sweden. Tyvärr är det rätt dyra…

 3. Magnus Kähler / Kemikaliepappan

  Hej! Jag blev nyfiken på POMPdeLUX som jag inte kände till sedan tidigare. Deras Snow Suit ser väldigt fin ut. Men enligt den svenska webbsidan så är detta inte ett Oeko Tex-märkt plagg. Är du säker på den uppgiften? Såg du kanske overallen i butik och att den då hade en Oeko Tex-tag? Det kan ju vara så att den svenska webbsidan inte är korrekt uppdaterad.

  • ekopappan

   Hej Magnus!
   Intressant… När jag gjorde min research inför overallköp så stod det att den var Oeko-Tex men precis som du skriver så hittar jag ingen sådan information när jag går in på deras hemsida idag.

   Jag googlade och hittade detta blogginlägg från förra året, som också anger att den är Oeko-Tex: https://sannahoj.wordpress.com/2013/08/28/pomp-de-luxe/

   Det verkar helt enkelt som de slutat att Oeko Tex-märka overallen. Synd! Då känns det inte som den är något alternativ, det står ju inte heller något om att den är fluorkarbonfri.

   Tack för din kommentar, jag lägger till en ”varning” om detta i inlägget ovan så ingen lockas att köpa den i tron att den är Oeko-Tex.

   Mvh, Per

 4. Sandra

  Jag vill bara tipsa om ull som alternativ till syntetmaterialen. Särskilt om en klär barnet i yllekläder hela vägen inifrån och ut så håller det värmen oerhört bra och funkar också (för oss i alla fall) i alla väder utom regelrätt spöregn, och då har vi inte ens kurat dem (en sorts hemmaimpregnering med lanolin).

  Vi har använt ullunderställ som vanliga innekläder och sedan lagt till ett lager eller två vid utevistelse (oftast bara ett, för oss har det räckt med två lager hela vägen ned till några enstaka minusgrader).

  Vårt barn är än så länge bara ett och ett halv och vissa menar att det blir svårare när barnen blir äldre och sliter mer på kläderna, så vi får se hur ullen klarar den utmaningen i framtiden.

  • ekopappan

   Tack för tipset! Ja, ull hade säkert fungerat till vår son (17 månader) denna vinter. Precis som du skriver så sliter de inte så mycket på ytterkläderna i den åldern. /Per

 5. Maria

  Öko-tex verkar inte vara en särskilt bra märkning. Många kläder med den märkningen innehåller flourkarboner. Du kan t ex köpa Öko-tex-märkt bävernylon som är behandlad med flourkarboner. Tror det måste vara GOTS-märkt för att vara utan sådana kemikalier. Jag har verkligen dykt djupt för att försöka hitta en bra overall. Känner att jag inte kan klä min son som är 6 år i ull. Vill ju inte han ska bli utfryst på skolan och sedd som annorlunda för att jag tar det här med kläderna lite för långt. Trolls 3i1-overall verkar vara ett bra alterntiv men jag är inte helt övertygad ännu.

 6. Pingback: Vinterskor |
 7. Gunilla Rask

  Tack för superbra blogg! Jag följer inga bloggar alls (skärmtiden är väldigt begränsad med tre småbarn hemma) men den här är så full av bra tips och reflektioner så jag måste göra ett undantag. Bra jobbat, hoppas ni fortsätter länge än!

 8. Birgitta Rudholm Hällbacka

  Tack för att jag, som är mormor, kan hålla mig lite informerad via din blogg. Jag vill gärna ge mina barnbarn så bra kläder som möjligt.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>