Giftigt ämne i barnskor från Kavat

Det skulle bli en trevlig lördagsmorgon… Men så läste jag på DN.se att barnskor visat sig innehålla miljögifter. Dessutom var sonens vinterskor värst, tre gånger över gränsvärdet för det kroniskt giftiga och reproduktionsstörande ämnet PFOS. Andra testade skomärken innehöll PFOA som också är reproduktionsstörande och cancerogent.

Yxhult EP

Kavat har ekologiska skomodeller, det här är inte en av dem. De gånger vi inte gör noggranna efterforskningar så slår det tillbaka. Strax innan sonen föddes köpte vi en skötbädd, som senare visade sig vara av PVC (tidigare inlägg). Och nu köpte vi ett par dyra vinterskor från ett svenskt märke som profilerar sig med kvalitet, hållbarhet och miljö. Även om inte skon är miljömärkt ska den banne mig inte innehålla förbjudna nivåer av farliga kemikalier!

Jag gick i lördags ned till Bergqvist skor där jag köpt skorna. De hade inte nåtts av nyheten, vilket var lite märkligt eftersom Kavat hade stoppat försäljningen av skon i väntan på ytterligare tester. Senare samma dag ringde de upp mig och meddelade att jag fick reklamera skon om jag önskade det. Ett stort plus till Bergqvist skor för sitt sätt att hantera frågan.

Så igår gick jag och sonen för att lämna tillbaks hans första par skor.

Kavat och son

Det ska bli intressant att se vad Kavats egna undersökningar visar. De har sparat material från varje parti för att kunna göra tester i efterhand vid sådana här situationer. De fick många arga och besvikna kommentarer på sin facebooksida när testet publicerades och de har överlag besvarat dem på ett bra sätt. Undantaget detta svar som de publicerade på facebook:

Enligt den informationen vi har idag är det endast en mindre del av Yxhult i färgen svart som kan innehålla PFOS, inga andra färger berörs. Vi undersöker just nu vilka leveranser som är drabbade och vilka butiker som fått dessa. Vi kommer att informera om detta i början av nästa vecka.

Varför skulle det bara kunna vara ”en mindre del av Yxhult i färgen svart som kan innehålla PFOS”? Testfakta analyserade två par svarta Yxhult, en innehöll PFOS, den andra inte. Hur kan man från den informationen dra en slutsats om att det är en mindre del av de svarta Yxhult som är drabbade? Hur kan man sedan påstå att ”inga andra färger berörs”, när inga andra färger analyserades i undersökningen? Varför skulle det inte även kunna finnas i andra skomodeller från Kavat?

Jag gillar Kavat och deras fokus på miljö, kvalietet och hållbarhet. Därför hoppas jag verkligen att de hanterar det här på ett bra sätt och inte lika dåligt som företag ofta gör. Förutom att kolla alla partier av Yxhult XC, som var den sko som testades, borde de kolla även de andra skomodellerna. Om PFOS fanns i denna skomodell kan det finnas i de andra som har samma typ av material.

Hur gör vi nu med skor till sonen? Jo, igår kväll beställde vi ett nytt par vinterskor av märket Kavat. Denna gång från deras ekologiska kollektion (märkt med EU Ecolabel), en modell som heter Aspa EP. På de ekologiska skomodellerna genomförs fler tester och ett bättre val än så tror jag inte att vi kan göra.

12 comments

  • ekopappan

   Hej Marie!
   Som jag skriver i slutet av mitt inlägg så har vi nu beställt en sko från det ekologiska sortimentet, Aspa EP. Det borde vi så klart gjort från första början…

 1. Kavat

  Hej Ekopappan!
  Vi har nu publicerat ett nytt inlägg på vår hemsida för att förtydliga hur vi kan veta att det endast är en mindre del av skorna som innehåller PFOS. http://www.kavat.com/berorda-modeller/

  Läs gärna även tidigare inlägg:
  http://www.kavat.com/fortydligande-kring-effekter-av-pfos/
  http://www.kavat.com/vattentathet-och-laderkonstruktion/
  http://www.kavat.com/ang-pfos-i-modellen-yxhult/

  Om du fortfarande har funderingar efter att ha läst inlägget får du gärna maila oss på info@kavat.com

  Med Vänlig Hälsning
  Kavat

  • ekopappan

   Hej Kavat!
   Tack för informationen, även om jag för egen del redan varit inne på eran hemsida och kollat era uppdateringar i ärendet.

   Även om jag tycker det är dåligt att material med förbjudna halter använts i er skotillverkning, så tycker jag ni hanterar frågan klokt. Bra att ni ger möjlighet att byta ut skorna för de som önskar. Och bra att ni tar det här som en anledning att jobba ännu hårdare med produktionens miljöpåverkan.

   Till sonen har jag nu beställt ett par Aspa EP från det ekologiska och miljömärkta sortimentet.

   Mvh, Per

 2. Fröken Spara

  Jag älskar eran blogg! Jag är glad att ni delar med er!! Inspirerande som bara den!!! :)

  Jag har läst bloggen ett tag och jag försöker själv gå till en mer ekologisk och kemikaliefri vardag.

  Jag har en del frågor om hur ni löser en del saker.

  1. Hur gör ni med kläder till er själva? Och skor? Köper ni någon gång på h&m? Eller är det second hand? Eller bara ekologiskt?
  2. Ekologiska sängkläder är ju himla dyrt, vart handlar ni sådant? Täcken, kuddar, lakan osv.
  4. Sopplastpåsar har jag svårt att hitta, vad använder ni? Jag körde med nedbrytbar plas men tycker att det fungerar sådär då de bara går sönder. Matavfall funkar de till men dessa andra avfall, hur gör ni?

  Tack igen för att ni delar med er!

  • ekopappan

   Hej!
   Tack för allt fint beröm! Roligt att du gillar bloggen :-)

   Generellt kan man säga att vår medvetenhet har ökat allt mer och vår strategi är att när vi behöver köpa något så försöker vi göra ett bra val, för oss och miljön. Det innebär att vi till exempel har sängkläder och kläder som inte är ekologiska, som har varit med länge. Till sonens liggdel och spjälsäng köpte vi sängkläder från Minimundus (tror inte de var så dyra). Grön interiör har också madrasser, täcken och sängkläder. Där köpte vi madrassen till spjälsängen som jag bloggade om i det allra första inlägget.

   När det gäller kläder till oss så har vi inte enbart köpt ekologiskt. Men jag har handlat lite kläder från Adisgladis, bland annat ekologiska kalsonger, strumpor och en jacka. Skor har jag ett par snygga från Kavat. Men som sagt, långt ifrån allt är eko, men det blir mer och mer.

   Till matavfallet får vi papperspåsar från kommunen eftersom det sorteras och ska bli till biogas. Till restavfallet, som inte blir så mycket när man sortera förpackningar och matavfall, så använder vi någon tunn variant av återvunnen plast. Till förpackningar blir det mest papperspåsar och en tygkasse till glasen.

   Vi försöker konsumera mindre och när vi behöver köpa något så strävar vi efter produkter som är miljövänliga och inte utsätter oss för farliga kemikalier. Mycket av miljöbelastningen uppstår ju vid produktionen, så att slänga ett lakan som är okej för att ersätta det med ett ekologiskt kanske inte är så miljövänligt? Undantaget är om något visar sig innehålla farliga ämnen, då kan det så klart vara bra att byta ut på direkten.

   Mvh, Per

   • Fröken Spara

    Det är inte helt lätt det här men jag får prova mig fram och se vad som fungerar bäst för mig.

    Jag fick lite smått panik från början, man måste ju ändra på så mycket, köpa så mycket nytt och det är ju en ekonomisk fråga. Men efter ett tag fick jag ändra mitt tankesätt. Det jag kan ändra på och det jag tycker är viktigast får jag börja med sedan får jag ta det lite pö om pö.
    :)

 3. Estela

  Jätte bra blogg. Ber om ursäkt om det blir långt text, men känner mig glad att jag hitta en sån bra blogg.

  Ju mer eko varor vi köper när vi kan, desto mer ändrar vi riktning åt det andra företags jättar att ändra sig.
  Livet är mycket mer än att tjäna pengar, och det har vissa företag svårt att förstå än.
  Men man gör så gott man kan.

  Jag är nativ amerikan, så det här eko tänket har jag fått på köpet av min familj. Det ingår i min kulturella sätt att se på saker.

  Jag som tyckte min mamma var konstig när man växte upp här i Sverige på 80-talet. Eftersom hon alltid skulle leka detektiv med maten och varorna hon köpte, eftersom hon hade svårt att hitta varor som var naturliga eller bra tillverkade utan massa kemikalier. Hon läste alltid på alla etiketterna.
  Så ibland fick vi hem kryddor från Amerika, för att vi inte hittade sånt här i Sverige, eller visste vad det hette på svenska.

  Eko tänket har jag redan sen jag föddes, men när det gäller konsumtion samhället med slit och släng och viljan att påverka framtiden. Brukar jag tänka på författaren Michael Pollan när jag ska handla mat ” Vi har ett val tre gånger per dag, när vi ska äta” ”Vi röstar med gaffeln så att säga, Vi bestämmer vilken mat som vi äter när vi gör dem valen i butiken. Köper vi riktig mat och ekologisk så är det en röst mot rätt riktning. Vi konsumenter har makten till slut. Han är Amerikas version av den svenska författaren Mats-Eric Nilsson. Och han står också bakom filmen Food Inc.

  Så när det gäller mat eller skor så spelar det visst roll, oavsett vad folk säger.
  Och ibland handlar det inte om okunskap eller att man låter alla andra bestämma utan mer om rädsla. Man vill inte veta, precis som folk är rädda för de som är annorlunda eller när man inte ser ut som alla andra i hudfärgen.

  Tack för en bra blogg. Kämpa på.

 4. Pingback: Vinterskor |

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>