Är möjligheten till ett miljövänligt liv en klassfråga?

WP_20140620_001

För en tid sedan läste jag ett inlägg från bloggaren Elin, som blev irriterad på att bloggaren Lisa skrivit att det inte behöver vara dyrt att leva miljövänligt. Båda har bra bloggar som jag brukar läsa. Bland annat tyckte Elin att det var exkluderande att skriva att downshifting är ett sätt att leva mer miljövänligt. Downshifting innebär kortfattat att man prioriterar tid framför pengar och konsumtion.

Visst är det så att den med låga inkomster har svårare att gå ned i arbetstid än den som tjänar mer. Men vi får inte glömma bort den andra sidan av hushållsekonomin, utgifterna. Det är rimligtvis utgifterna som styr hur mycket pengar du behöver för att klara månaden. Många som tjänar bra anpassar sin konsumtion efter det och har därmed stora utgifter. Hög konsumtion innebär en hög belastning på miljön. Att de som kan, sänker sina utgifter/konsumtion så att de kan jobba mindre är därför en jättebra åtgärd för vår miljö.

Men det är väl orättvist att inte alla kan göra detta? Det kan man ju tycka, men det beror ju på att vi har en arbetsmarknad där människor tjänar olika mycket. Ser man till vår miljö så är de som redan idag konsumerar och reser mindre, även ett mindre problem. Problemet är de som överkonsumerar och reser till Thailand varje vinter. Samma parallell kan göras mellan fattiga och rika länder. Rika länder står för en del stor del av utsläppen och behöver därför ändra på sig i större utsträckning. Inte heller det kan väl ses som orättvist?

Jag kan däremot hålla med om att vissa hanterar miljövänliga val som en statusmarkör. För oavsett hur mycket ekologiska kläder du köper och dyr elbil du har, så är faktum att det varit bättre för miljön om du avstått från dem. Så mitt svar är: Nej, möjligheten till ett miljövänligt liv är inte en klassfråga. Det är snarare en fråga om värderingar och prioriteringar.

5 comments

 1. Mellan skog och gård

  Hej!

  Kul med diskussion!

  Måste dock påpeka att jag inte skrivit att jag blev irriterad på att Lisa skrivit att det inte behöver vara dyrt att leva miljövänligt. Jag skrev att jag blev matt av att till och med ett blogginlägg om hur det inte behöver bli dyrt med miljövänligare vanor har någon med förhållandevis mycket pengar som utgångspunkt.

  Inte heller har jag skrivit att det är exkluderande att skriva att downshifting är ett sätt att leva mer miljövänligt. Jag gav exempel på personer som inte får plats när vi talar om downshifting som en lösning på miljöproblem.

  Annars håller jag med dig i mycket du skriver. Att de som kan minskar sina utgifter/konsumtion för att kunna jobba mindre är såklart en jättebra åtgärd!
  Det jag reagerar på är att vi som skriver och talar om det tenderar att ge väldigt lite plats i diskussionen för personer som har mindre ekonomiskt handlingsutrymme. Det upplever jag blir exkluderande.

  Ha det gott!
  Elin

  • ekopappan

   Hej Elin!

   Jag förstår ditt resonemang. Min poäng är att de som i så fall exkluderas, inte är en stor del av problemet. Framförallt inte när det gäller klimatfrågan.

   Inledningen av mitt inlägg är min tolkning av de inlägg du och Lisa skrev. Jättebra att du med din kommentar tydliggör vad du reagerade på och varför. Det är bra att dessa frågor lyfts upp och diskuteras.

   Vänliga hälsningar!
   Per

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>