Gifter i russin

Tidningen Icakuriren har testat russin av tio olika märken. De har testat förekomsten av bekämpningsmedel och mögelgiftet Ochratoxin A. Mögelgiftet bildas av mögelsvampar som angriper russin. Djurförsök har visat att mögelgiftet i höga koncentrationer kan ge njur- och leverskador samt påverka immunförsvaret. Danmarks motsvarighet till Livsmedelsverket rekommenderar därför att man inte ger mer än 50 gram russin per dag till barn under tre år på.

Russin

Alla de sju oekologiska sorterna innehöll rester från bekämpningsmedel. I ett av fallen (COOP Solmogna russin) överskreds även halten EU:s gränsvärde. Dessa gränsvärden tar dock inte hänsyn till att människor får i sig olika slags kemikalier som tillsammans kan ge oönskade effekter, den så kallade cocktaileffekten. Därför tycker jag det bästa är att undvika bekämpningsmedlen helt och hållet.

Det fanns inga rester av bekämpningsmedel i något av de tre ekologiska russinmärkena. De ekologiska som testades var från Kung markatta, Saltå kvarn och Urtekram. Jag tycker det är glädjande att återigen se att det går att lita på att ekologiska varor är fria från bekämpningsmedel.

När det gäller mögelgiftet så fanns det även i de ekologiska sorterna, dock inte över över EU:s gränsvärde. Garants russin (oekologiska) däremot, innehöll så mycket mögelgift att det var fyra gånger högre än EU:s gränsvärde. Vår son har ännu inte fått russin att äta. Men kanske är det klokt att göra som danska livsmedelsverket rekommenderar, att begränsa barnens intag till 50 gram per dag.

Bäst i test kan man säga att Urtekram blev, inga rester av bekämpningsmedel och halten av mögelgift gick inte att kvantifiera då den var under 0,15 mikrogram per kilo. Urtekram förklarar de låga halterna med att de i sin produktion har rutiner för att upptäcka druvor som är mögelangripna. Kanske får det bli Urtekrams när det är dags för att köpa nya, om jag hittar dem i butik. Icakurirens test kan du läsa här.

8 comments

 1. Emma

  Hej! Älskar denna blogg, har öppnat upp mina ögon allt mer för alla gifter som finns i det vi köper… Och vad vi kan göra för att bidra till mindre gifter! :)

  Jag undrar om ni har tips gällande kisskydd i säng m.m. Verkar inte finnas några giftfria alternativ hur mkt jag än har letat, så jag är nyfiken på hur ni har gjort? Tack på förhand och tack för en kanonblogg! /E

  • ekopappan

   Hej Emma! Vad roligt att du gillar bloggen :-)

   Vi har inget kisskydd i sängen. Sonen har ännu blöja och läckage har vi inte haft mer än någon enstaka gång. Som jag tidigare bloggat om så köpte vi en madrass i naturmaterial från Prolana. En ganska dyr madrass som inte går att tvätta. Därför valde vi en bäddmadrass i bomull som kan maskintvättas. Jag tänker att bäddmadrassen skyddar den tjocka madrassen, om det inte händer en olycka modell större.

   Men det finns kanske anledning för oss att kolla på kisskydd när han blir äldre och det är dags att sluta med blöja. Jag har sett att det finns med PU-belagd bomull som är Oeko-Tex, det känns spontant som ett ganska bra val. Mvh, Per

 2. Pingback: Arsenik i ris | Ekopappan
 3. Christina Danielsson

  Hej,undrar efter de senaste nyheterna om det finns undersökningar om kadmium i Saltåkvarns mjöl och Uppstickaren Kvarnängens på Lidl och den utgående (tidigare på Lidl)Ramlösas mjöl?
  Med vänlig hälsning,
  Christina

 4. Christina Danielsson

  Hej igen ,namnet på mjölfabrikanten Kvarnwingen.
  Har ingen mer kommentar om russin än att Lidls russin hade mycket gifter i sig.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>