Pedagogiska och giftfria klossar

I snitt har barn i åldern 3-5 år över 500 leksaker. Vansinnigt om du frågor mig, där vill vi inte hamna i vår familj. Det är knappast så att barnet behöver 500 leksaker och vilken miljöbelastning det är att tillverka alla dessa prylar! Sedan kan man fundera på vad det är för kvalitet på dessa leksaker, både avseende deras innehåll av oönskade kemikalier och deras hållbarhet samt lekvärde. Från det att sonen föddes har vi satsat på att köpa få leksaker, men köpa giftfria leksaker av god kvalitet som sonen kan ha glädje av en längre tid.

I julklapp till vår lille 15-månaders pojk köpte vi böcker, ett klosspussel samt klossar att bygga med. Dessa byggklossar är tillverkade i Tyskland av Grimms och består av återplanterade europeiska träd, målade med giftfria och miljövänliga färger. Två klossar tillsammans skapar en geometrisk figur (triangel, kvadrat eller cirkel) så förutom att bygga med är det också ett slags pedagogiskt pussel.

WP_20141228_002

Klossarnas yta är sträv vilket gör dem bra att bygga med. På bilden ovan har vi byggt ett torn med samtliga 30 klossar. Visst är de snygga!

WP_20141227_002

När tornet rivits och det lekts färdigt så kan klossarnas lastas på sonens fina surfbuss. Som  ni ser på bilden så är klossarna stora och rejäla. Förutom att bygga med och pussla ihop till olika geometriska figurer, medföljde också förslag på andra sätt att leka med dem. De var dyra, 575 kronor kostade de på Ekoleko, men å andra sidan är det en kvalitetsleksak som sonen kan leka med, på olika sätt, ett bra tag framöver. Och som jag skrev i inledningen så köper jag hellre få dyra kvalitetsleksaker än många billiga av dålig kvalitet och som barnet tröttnar på efter någon timme.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>