Stekpannor i gjutjärn

Stekpannor med teflon, eller som på något annat sätt betecknas som non-stick, ska man passa sig för. För att stekpannor ska få dessa egenskaper beläggs de med ett tunt lager av exempelvis fluorplast. Vid temperaturer någonstans mellan 200 och 290 grader (uppgifterna varierar) börjar plasten att brytas ned och gaser avges. Tillverkarna hävdar så klart att just deras produkt med sin unika beläggning är ofarlig, konstigt vore det annars.

Det är faktiskt så illa att fåglar kan drabbas av något som kallas teflon-toxicosis, om de vistas i samma rum som en non-stickprodukt som når hög temperatur. Fåglar har nämligen en lungfunktion som är känsligare för giftiga ämnen, än den hos oss människor. Det var därför kanariefåglar förr användes i kolgruvor, dog fågeln så visste man att det fanns farliga ämnen i luften och det var hög tid att lämna gruvan. Jag vill inte ha någon kanariefågel i köket och det skulle inte heller kännas särskilt schysst mot fågeln.

Vad ska man ha istället då? Gjutjärn använder vi numera. Det senaste tillskottet är den vanliga släta stekpannan (se bild). Tillsammans med stekgrytan känns nu samlingen ganska komplett. Fördelen med en gjutjärnspanna är också att den håller i många, många år. Grillpannan på bilden har jag haft i 13-14 år och den visar inga tecken på att den skulle slitas på något sätt. En gjutjärnspanna är faktiskt något som kan gå i arv.

Hur länge håller en non-stickpanna? 2-3 år kanske? Sedan har plasten nötts bort och hamnat i magen. Så i längden är en gjutjärnspanna också ett billigare köp än att köpa flera pannor med non-stickbeläggning. Stekpannorna som vi har är från Skeppshult, den enda tillverkare som gjuter sina pannor i Sverige.

Stekpannor
Stekpannor från Skeppshult

17 comments

 1. eriksjos

  Gjutjärn känns verkligen bra på många sätt. Den vi använder mest härhemma är en stor och tung en. Fast jag tycker det är svårt att undvika att bränna fast, men det är väl en övningssak i kombination med rätt skötsel. Får öva vidare :)

  • ekopappan

   Jag läste att det förutom att använda smör eller olja också är viktigt att pannan nått rätt temperatur när man lägger i maten. Är temperaturen för låg ökar risken för att det fastnar. Att man aldrig får använda diskmedel vet du säkert, bara hett vatten och borste vid rengöring.

  • Caroline

   Hej!
   För hög temp så fastnar det lätt i gjutjärnspannan…speciellt ägg å potatis.
   På Skeppshult kan de allt om pannor å dess skötsel..ring gärna så hjälper de dig!
   Mvh
   C

  • ekopappan

   Jo, men frågan är hur stor del av deras tillverkningen som sker i Sverige. Som jag förstått det så är Skeppshult det enda kvarvarande gjuteriet i Skandinavien som tillverkar hushållsprodukter i gjutjärn, samt att Ronneby bruk endast monterar sina produkter i Sverige.

   Jag ska kolla upp det ytterligare, vill absolut inte fara med osanning! :-)

  • ekopappan

   Nu har jag ringt till Ronneby bruk och frågat, så här är det: Ronneby bruk gjuter inte sina produkter i Sverige, utan mestadels i Frankrike. Däremot så sker slipning, blästring, svarvning och montering i Sverige.

   Det som skiljer är alltså gjutningen, en mer korrekt formulering är därför att Skeppshult är de enda som gjuter sina stekpannor i Sverige. Hur mycket som ska ske i Sverige för att kallas svensktillverkad kan man ju fundera på, men en svensktillverkad bil har ju många delar som inte är svenska. Jag har ändrat i blogginlägget nu, skönt att vi fick det utrett :-)

 2. Anna Åkerman

  Och en positiv aspekt till är att gjutjärnspannan avger minimalt med järn vilket är bra för kroppen (iaf sas det så förr). Mina pannor är mellan 25-50 år gamla i olika storlekar och formen. Ingenting fastnar och maten håller sig varm länge när maten står på bordet. Och tänk vilken saftig stek du får om du tillagar den i gjutgärnsgryta på låg värme och locket på, underbart. Sedan bara varmt vatten och diskborste så är den ren. Jag skulle inte klara mig utan mina pannor och jag har omvänt min make som säger samma sak.

 3. Andreas

  Intressant det här. För ett halvår sedan letade jag efter en ny stekpanna, valet föll till slut på Hackman Matador, vilket fick bra betyg i en hel del tester. (däremot väldigt blandade kommentarer på prisjakt). Köpte iaf en och är hur nöjd som helst. Men i kommentar på prisjakt står det att serien är återkallad pga problem med beläggningen. Känns sådär, så har nu mailat Fiskars om vad som gäller.

  Testet som fällde det avgörande beslutet för mig är detta:
  http://www.icakuriren.se/Test-Rad/Tester/Stekpannor/

  Direktlänk till pdfen; http://www.icakuriren.se/PageFiles/43593/stekpannor.pdf
  Min tolkning är att Matador egentligen inte slits alls, och min egna användning visar på samma sak. Får se vad som händer med tiden.

  Att ens behöva fundera på gifter vid val av stekpanna är såklart galet, och borde inte behövas. Men keramisk beläggning ska tåla 400grader.

  Tråkigt att varenda inköp man gör måste föregås av timmar av efterforskning för att få reda på vad man egentligen köper, och inte ens det räcker ibland. Tack för en utmärkt blogg!

 4. Thinas

  Synd bara att de e så tunga. Känns som att tappar man dem kommer något gå sönder.

  Hur är det med de nya med keramisk beläggning? Är de bättre än teflon?

 5. Johanna

  Tipsar om Ronneby Bruk som har gjutjärnsstekpannor som är extra lätta, inte mycket tyngre än en i teflon. Jag har två stycken och de är grymt bra! Brukade tidigare köpa billiga teflonstekpannor som byttes ut ganska ofta pga slitage, men dessa hoppas jag på kunna ha i många år. I början bränns det fast en del men med lite smörj brukar det bli bra och nu går det att steka ägg utan problem :)

 6. Pingback: Utmaningen februari: Köksmånad | Ekopappan

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>