Grytskåpet

Februari månads utmaning är att se över köket och de redskap vi använder där. Det ska bli intressant att gå igenom skåp och lådor, för att se vad som behöver göras. Vissa saker kanske görs omgående och andra görs när det gamla slitits ut. Vi får inte glömma bort att varje produkt som tillverkas innebär en belastning för miljön, så jag kommer att prioritera vad som är viktigt att byta ut och vad som kan vänta.

DSC_0139

Grytskåpet är ett område där jag inte kommer göra några förändringar. Jag har nyligen skrivit om våra stekpannor i gjutjärn och varför jag inte längre använder pannor med non-stick, exempelvis teflon (läs det inlägget här). Förutom de tre stekpannorna har vi också en stekgryta i emaljerad gjutjärn. Förr kunde emalj innehålla bly men med de efterforskningar som jag gjort känns det som att den vi har borde vara okej. För säkerhets skull ska man undvika sura livsmedel i emaljerade kärl eftersom det ökar risken för att eventuellt bly kan lösas ut.

Pastakastrullen (till vänster i bild) har hängt med länge och är enligt märkning i botten gjord av rostfritt stål 18/10 i Italien. De fyra kastrullerna till höger är nyare och av märket Zwilling, även de är av rostfritt stål. Så mycket mer än detta tycker jag inte behövs i vårt grytskåp.

5 comments

 1. Händelsevis

  Snygg stekgryta!
  Har en fråga: kan du inte berätta hur det gick med ekonomin när du hade din ekomånad? Blev det någon skillnad mot innan? Dyrare antar jag? Eller blev det billigare eftersom ni inte hade lika mycket att välja på? Åt ni andra rätter än innan eftersom ni inte kunde köpa vad som helst?

  • ekopappan

   Jo, jag ska försöka göra någon form av sammanfattning av ekomånaden. Det svåra är vad man jämför mot, eftersom vi handlat väldigt mycket eko innan också. Men även om jag inte kan komma fram till en exakt siffra för hur mycket dyrare det är att handla 100% ekologisk, ska jag ändå sammanfatta mina reflektioner och erfarenheter. Min preliminära bedömning är att det inte blev så mycket dyrare för oss, bland annat av de skäl du nämner.

 2. Sandra

  Hej. Jag har tidigare använt gjutjärnsstekpannor, men faktiskt slängt dem då köttet bränt fast på dem ordentligt, trots att vi använt mycket smör. Jag har inte heller lyckats hålla dem fina, utan de har börjat rosta. Detta trots att jag diskat dem väl, torkat direkt och smort in dem. Vi har även slängt en gjutjärnsgryta, som luktat illa om man inte använt den på en vecka (diskat, torkad och insmord). Nej, vi har helt enkelt inte haft tur, eller så har vi använt helt fel märken.

  Vad har du för erfarenheter av detta? Är något märke bättre än något annat?

  Köpte mig en Le Creuset emaljerat gjutjärnsgryta för ca 5 år sedan, som jag är super-nöjd med. Men teflon stekpannorna vill jag också byta ut, utan att ångra det. Har du några tips där?

 3. Pingback: Bloggåret som gick, 2015 |
 4. Cissi

  Vad gjorde du för efterforskningar som gör att du behåller emaljgrytan? Jag har ärvt några emaljgrytor gjorda i Norge på 70-talet. Väldigt fina, så jag skulle gärna använda dem, men jag vill inte blyförgifta familjen… Emaljen är dessutom ganska mattnött i grytorna.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>