Sonens nya (pojk)kläder

Jag tog med sonen ned på stan för att handla lite nya kläder till honom. Jag hade läst att Lindex har GOTS-certifierade barnkläder, så vi gick dit. Vadå GOTS kanske du tänker, räcker det inte med ekologiskt? När det står att kläderna är gjorda av ekologisk bomull betyder det att bomullen har odlats ekologiskt, men det säger ingenting om vad som hände sedan. Bearbetning och färgning kan i hög grad bidra till att slutprodukten avger oönskade kemikalier som inte är bra för oss.

Fördelen när ett plagg bär GOTS-märket är att det har ställts krav på hela processen, från odlingen fram till det färdiga plagget förpackas. Med en certifiering som GOTS sker även en tredjepartskontroll av produktionen, på liknande sätt som det görs med ekologisk mat. Läs mer om kemikalier i kläder och om olika miljömärkningar av textilier, i ett av mina tidigare inlägg.

Nils kläder2

Jodå, efter en del letande hittade jag de GOTS-märkta kläderna. De omfattades av erbjudandet köp tre betala för två, så det blev ett par byxor och två tröjor. Totalsumman blev 218 kronor och 50 öre. Ett bra pris tycker jag jämfört med andra GOTS-certifierade plagg.

Kläder detalj

Storlek 92 var också gränsen för att hamna på avdelningen boys istället för baby, grabben börjar bli stor :-) Men könsuppdelningen av barnkläder tycker jag är ett märkligt fenomen. Hade jag haft en dotter hade jag absolut kunnat köpa dessa randiga kläder även till henne. Varför känner butikerna att de måste styra föräldrar så de köper ”rätt” kläder till sin son eller dotter? Löjligt!

14 comments

 1. Madelen

  Exakt den orangerandiga köpte jag till min dotter på 4,5 år. Hon verkligen älskar den för att den var fin och mjuk. Jag gillar dem för att de är billiga och extra bra tröjor. På ekologiskabarnkläder på nätsidor tycker jag inte att det är lika stor uppdelning på färg/kön som det är i butikerna. Nått du har tänkt på?

 2. Emma

  Håller helt med om det sista! Mådde illa när jag gick runt på en Lindex och såg barnavdelningen. Som om det inte räckte med uppdelningen av kläderna hade de dessutom blågrön inredning på killavdelningen och rosalila på tjejavdelningen. Även babykläderna var uppdelade. Helt galet!

 3. Andrea

  Kan bara hålla med, uppdelningen är mycket märklig och trist. Blir ständigt påmind om den, inte bara i klädaffären utan även på öppna förskolan…

 4. maria

  Hej, har tvillingar som är stora nu men det jag reagerade på MYCKET när mina var mindre var att flickans kläder var mycket mindre? ! I strl än pojkens! Fast de var lika stora i cm så fick jag köpa en storlek större till tjejen så att hon hade tröja som räckte över HELA magen och byxor som var gjorda för att hoppa och skutta och klättra i. Jäkligt irriterande var det, precis som om tjejer inte ska ha kläder att röra sig i! Hoppas de har ändrat på detta nu då mina är 15 år och inte handlar på barnavdelningen längre……….

 5. Anna

  Bra tips om GOTS. Men visst är det helknäppt att det ska vara så könsuppdelat. Varje gång jag går in på Lindex mfl blir jag påmind om varför jag syr det mesta av min lilla killes kläder själv… Blir deppig, dels av att det mest bara är grått, blått och brunt för killarna, och dels av att det ska behöva vara uppdelat.

 6. Händelsevis

  Håller helt med! Mailade Lindex om detta i förra veckan och fick faktiskt svar direkt. Kortfattat tyckte de att de lyckats med färgglada kläder till killarna i årets kollektion (med en länk till en sida med två röda tröjor, tre turkosa och resten marinblå) och skrev att de flesta av deras kunder vill ha det könsuppdelat. Det tror jag är trams. Här ovan har vi ju sju personer som stör sig på det! Mailet finns publicerat på min blogg om man vill läsa https://handelsevis.wordpress.com/2015/01/29/lindex-och-barnkladerna/

 7. Camilla- AktivaDagar

  Roligt att de hade GOTS-märkta grejer… Verkar inte så ofta finnas den typen av ”eko” på kedjorna utan mest deras egna eko-märkta varianter som är lite svåra att värdera. Det är för övrigt ofta svårt att HITTA det som är eko-reko även i klädaffärer där såna kläder FINNS tycker jag. Har för övrigt gjort samma iakttagelser som Maria ovan vad gäller kläder, jag har också tvillingar… Tjej och kille…

 8. Luwam

  jag har ingen koll om str är mindre på flick barnavd. Men jag personligen är så less på denna trend eller vad det är. Är d så fel att flickor få va flickor å pojkar vara pojkar . Jag kan tycka att det gått radikalt åt det hållet att man får sin unge kallat för hen. Då må finnas hen därute men min flicka är en flicka inte ett hen o jag skämms inte för att vilja klä henne i kjol eller klänning eller klä henne flickigt eller är det tabu nu?! Bara för att jag tyck eller känn det ovanstående så betyder det inte att minsan kvinnan ska stå i Köket o mannen med handen innanför byxan. Jag tycker tvärtemot vore roligt med mera flickkläder på polarn o pyret.

  • ekopappan

   Min poäng är att jag inte behöver klädbutikernas definition av vad som är avsett för killar respektive tjejer. Det är väl inget tabu kring att klä en flicka i kjol, det har inte jag upplevt. Men behöver det definieras att de kläder du väljer till din flicka är flickkläder för att du ska kunna köpa dem?

   När det gäller ordet hen tycker jag att det kan vara ett användbart ord. Inte för att en individ är en hen istället för pojke eller flicka. Ordet hen kan även användas när man skriver en text och det inte spelar någon roll om det är en pojke eller flicka som avses.

  • Maria

   Klassisk kommentar ”låt pojkar vara pojkar och flickor vara flickor”. Har du funderat över vad pojke/flicka innebär? Det är ju vad vi själva lägger för värderingar och föreställningar i orden ”flicka”/”pojke”. Barn bemöts olika beroende på vilket kön folk tror att de har och könsstereotypa kläder förstärker bemötander. T ex ”men ooo vilken söt liten prinsessa! Ojoj!” Och ”tjeena tuffing!!. Det är för-jäkligt anser jag att vuxna och samhället ska definiera barnen och andra vuxns utifrån KÖN snarare än utifrån ”människa”. Och vad är problemet? Jo för att könsstereotyper begränsar barns och vuxnas tänkande. Och i slutändan är det en del i ett ojämställt samhälle. Där flickor antas vara lugna, passiva och söta medan pojkar tillåts agera på helt andra premisser. Men när flickor är busiga eller sportiga kallas de för ”pojkflickor”, som att flickor inte naturligt kan ha såna intressen?! Att utgå ifrån att det dessutom bara finns två sociala kön och därmed två olika sätt att vara på (”rosa eller blå”) är att exkludera alla de som aldrig känt sig bekväma i dessa snäva könsroller. En del är trans, en del känner sig inte som varken det ena eller andra. Att då tvinga på barnen våra föreställningar om vad flickor och pojkar är, är enbart elakt, trångsynt och exkluderande. Tvåkönsnormen och skapandet av de sociala könen är så hemsk att jag mår dåligt när jag tänker på det. Vi behöver lära flickor att ta plats, att de inte är sexobjekt som alltid måste anpassa sina utseenden och liv för att inte bli våldtagna och vi behöver lära pojkar mjuka värden, att GE plats, att lyssna och att se flickor som jämlikar. Punkt.

   ekopappan: Tack för en bra blogg!!

   • Maria

    Luwam: nej det är inte fel att klä sin dotter i rosa eller sin son i blått. Men att enbart klä sina barn så samt vägra klä sin son i t ex rosa är faktiskt en form av kvinnoförakt. Det ses ofta som helt okej och lite tufft att en tjej kan ha ”tuffa” kläder och intressen men en del är fullkomligt livrädda att klä sin son i rosa, blommigt el låta honom se ut ”som en tjej”, för att allt som förknippas med ”tjej” är ju inte bra. Det är livsfarligt för killar att förknippas med femininitet. En kille ska ju vara tuff. Inte som nån himla fånig tjej. Så pojkar får tidigt lära sig hur pojkar och män ska vara. Inte visa känslor. Inte prata om känslor. Inte visa sig svaga. Och de ursäktas också hela tiden med just det argumentet att ”pojkar är sådana”. Skitsnack. Om pojkar är födda onda borde vi väl göra något åt det?? Och flickor uppfostras till att vara ”flickor”, genom kläderna vi väljer åt dem, genom böcker, genom disney, genom bemötande, genom allt. Och hepp här har vi grunden till det sjukt ojämställda samhället innehållandes konstruerade könsroller, låga kvinnolöner, våldtäktskultur, misshandel och psykisk ohälsa bland både män och kvinnor. Därför är det här en sjukt viktig fråga.

    Sorry att jag ”kapade” tråden men jag kan inte hålka mig när folk slänger ur sig ”låt pojkar vara pojkar”-argument.

 9. Daniela

  Jag kollar på alla kläder innan jag köper något åt min tjej! Hon har än bara stl 62 men längtar inte tills hon kommer upp i storlek. Det är verkligen uppdelat och rosa vs blått! Det är tragiskt att folk förknippar färg med kön. Vi köpte väldigt neutral som vi inte visste könet på vårt barn och jag som älskar blått köpte väldigt mycket i just blått. Men nu när folk frågar om det är en tjej eller kille så får vi oftast höra ”är det en kille”? Som att dem antar att det är det! Väldigt tråkigt! Tycker det borde finnas neutrala kläder till killar i rosa och lilla och gröna och blåa klänningar till tjejer!

 10. Anna

  Tack för en intressant och inspirerande blogg!
  En invändning mot detta inlägg dock. Miljömärkta kläder i all ära, men behöver man verkligen köpa NYA kläder till småbarn? Min erfarenhet är att begagnatmarknaden svämmar över av småbarnskläder. Vi har till vår 1,5-åring inte köpt mer än ett fåtal nya plagg, i övrigt har vi botaniserat på loppisar, klädbytesdagar och fått ärva av vänner & familj.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>