Reparera mera!

För några veckor sedan dog plötsligt vår dammsugare, mitt under pågående städning. Inga konstiga ljud och luktade inte bränt, det var som om strömmen gick. Jag testade att vicka lite på sladden vid stickproppen eftersom jag misstänkte att det kanske blivit glappt, men det gav inget resultat.

Dammsugare

Dammsugaren är sju år gammal tror jag, många hade kanske tänkt att det är lika bra att köpa en ny. Men det kändes inte helt rätt. Dels har den fungerat bra fram till den dagen, dels kändes det som ett fel som kanske skulle gå att laga. Hade motorn börjat låta illa eller lukta bränt hade det kanske varit en annan sak, men nu var det som om strömmen helt enkelt brutits, kändes som ett glapp eller någon tråd som lossnat någonstans.

Min far kollade på den och upptäckte att problemet ändå fanns i stickkontakten. Den byttes ut till en ny och nu fungerar den igen. Att köpa en motsvarande dammsugare ny hade kostat runt 2000 kronor, de pengarna kan vi nu göra något bättre för. Och tänk vilket slöseri att producera en helt ny dammsugare för att den gamla fick ett glapp i stickproppen. Tyvärr så repareras inte saker i den utsträckning de borde. Jag har tidigare bloggat om en så enkel sak att laga punkterat däck på barnvagnen, istället för att köpa ny slang. Skulle vi lämnat in dammsugaren till en professionell reparatör hade det säkert kostat en del och det finns ju alltid en osäkerhet kring hur stort felet är och vad det kostar att åtgärda. Varför är det ofta billigare att köpa nytt än att laga det befintliga?

Jo, problemet är att de nya saker som vi köper är billiga eftersom de producerats i låglöneländer, medan en reperation görs av svensk arbetskraft som har en rimlig lön och därför kostar mer. Jag vet att det funnits förslag på lägre moms på reparationer, det tror jag vore ett sätt att göra reperationer lite fördelaktigare än idag.

3 comments

 1. Pingback: Laga | Livin La Vida
 2. Magnus Kähler / Kemikaliepappan

  Bra att ni hittade felet. Instämmer verkligen i att vi tenderar att reparera på tok för få saker. Vad gäller dammsugare så är ett mycket relevant skäl att byta om man har en äldre dammsugare utan möjlighet att sätta i ett HEPA-filter. Många undermåliga filter spyr ut en mängd partiklar i utblåsningsluften när man dammsugar, medan HEPA-filtren är extra täta och stoppar även mycket små partiklar. Jag rekommenderar att man väljer HEPA 12 (stoppar upp till 99,5% av alla partiklar) eller HEPA 13 (upp till 99,95%).

  • ekopappan

   Hej Magnus!
   Ja, visst kan det finnas anledningar att byta ut en produkt istället för att laga. I fallet med dammsugare kan HEPA-filter vara en sådan anledning. När det gäller kyl/frys kan energieffektivitet vara en faktor att ta hänsyn till. Men i de flesta fall vore det bättre för vår miljö om vi reparerade istället för producerade nytt.

   I vår dammsugare sitter ett HEPA 12 så den får vara med ett tag till. Till golven använder jag normalt inte dammsugaren utan en fuktad planmopp, dammsugaren används mest till soffan och dylikt. Som jag tidigare bloggat om är golvstädning viktig för att minska små barns exponering för ohälsosamma kemikalier. Barnen får i sig dammet via sina händer och dammet binder kemikalier som avges av våra hus och dess inredning.
   http://www.ekopappan.se/2014/05/19/sa-minskas-barnets-exponering-for-farliga-kemikalier/

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>