Familjer på äventyr, inspirerande eller stötande?

Jag har kollat på serien Familjer på äventyr i SVT, igår sändes det näst sista avsnittet. I programmet får man följa fyra familjer som på olika sätt sökt sig bort från Sverige till en ny tillvaro på olika platser i världen. Programmet finns att se på svtplay om du missat det.

Familjer på äventyr

Jag tycker det är ett trevligt och intressant program. Alla har vi ett val vad vi gör av våra liv och jag tycker det är givande att följa några som gör något som avviker från normen. Jag avskyr verkligen när folk automatiskt säger ”det är få förunnat att kunna göra…”. Visst, det kostar att köpa den båt som jordenruntseglarna har och att sedan segla i flera år, men de har också bott på båten i åtta år hemma i Sverige för att få ihop pengar till sin resa. Vi är många många som skulle kunna göra något liknande om vi verkligen ville.

Läste en ledare i tidningen Dagens ETC där chefredaktören Andreas Gustavsson beskriver serien som stötande. Han jämför de svenska familjernas tillvaro med syriska barn som slukas av djupet i Medelhavet. I ett av programmet sade den seglande kvinnan att det var jobbigt att hitta bra frisör när man hela tiden seglar till nya länder. Detta verkar Andreas också tycka vara mycket provocerande. Jag tyckte inte det var provocerande alls. Hon sa det inte som att det var ett stort problem eller att det var synd om henne. Hon gjorde en reflektion kring en vardaglig sak som hon saknar hemifrån, andra hade kanske svarat Kalles kaviar eller svenskt kaffe. Får man inte sakna sådana triviala saker, när andra flyr från krig i sina hemländer? Jo, det tycker jag verkligen att man får.

För mig haltar jämförelsen mellan dessa familjer och flyktingar som flyr över havet. För det finns överhuvudtaget ingen koppling. På vilket sätt hade det varit bättre om dessa fyra familjer istället gjort som andra med deras förutsättningar? Jobbat heltid, haft barnomsorg, flugit på semester någon gång per år, renoverat köket och haft två bilar. Ska man se det ur ett hållbarhetsperspektiv tycker jag att det dessa familjer gör är bättre, än det som många andra medelklassfamiljer ägnar sig åt. Hellre en lång resa än weekendresor och solresor varje vinter.

Notera att jag skriver ”andra med deras förutsättningar”, för jag är medveten om att inte alla har de ekonomiska förutsättningarna för att göra något liknande. Men, med det sagt tycker jag ändå att vi alla har relativt bra utgångspunkt i vårt land för att skapa oss den framtid vi önskar. Sedan finns det massa normer och förväntningar som vi påverkas av, medvetet eller omedvetet. Men vi bestämmer ändå själva vad vi vill prioritera här i livet.

”Det här kan knappats lastas tv-seriens familjer. De gör vad de gör för att de har resurser och för att ingen stoppar dem” skriver Andreas Gustavsson. Vad menar han? Varför skulle någon stoppa dem? Det vi borde sätta stopp för är att det idag inte kostar något att förstöra vårt jordklot. Hellre en familj som seglar jorden runt än en som ”pendlar” till Thailand på semesterresor och lever allmänt miljövidrigt.

8 comments

 1. Agnes

  Håller helt med dig. Jag tycker ”Familjer på äventyr” är väldigt inspirerande. Men det ETC-krönikan syftar på är väl att gränserna i världen ser olika ut beroende på vad man kommer ifrån. Vi svenskar kan resa på världsomsegling för nöjes skull, medan flyktingar hindras att resa in i Europa och färdas i livsfarliga båtar på Medelhavet. Men ledaren känns väldigt långsökt, menar han att just denna barnfamilj borde använt sin båt till att hjälpa flyktingar över havet istället?

 2. Fredrik

  Får lov att stämma in med tidigare kommentarer. Andreas tycks inte ha reflekterat kring att dessa människor faktiskt har kämpat för att nå ett mål. människor som har det dåligt, sämre och sämst finns det ca 200 miljoner av i världen och vart går gränsen för vad Andreas tycker att man ska få unna sig utan att få dåligt samvete? En flaska vin på fredag? Ekologiska produkter till sina barn? En mobiltelefon? Vad offrar han själv för att andra ska få det bättre? Jag har svårt att tro att han står över Thailand resan och skänker slantarna till bättre behövande.

 3. Andreas

  Bra skrivet, gillar tv-serier som detta när folk gör något oväntat och annorlunda, och visar på en helt annan livsstil. Dom har kämpat och satsat mycket för att komma dit dom vill, varför ska någon annan kritisera det för att andra har det dåligt?

  Löjligt att ta åt sig av någon annans dröm och lycka.

 4. Linnéa

  Jag tycker att serien är mycket intressant och tankeväckande. Den startade i ett slags lyckorus över att leva sitt drömliv, men har under programmens gång speglat många aspekter av deras olika livsval och vardag, inte bara det som verkar lyxigt och självförverkligande. Jag tänker att det även kan vara intressant om vi vänder på det och tänker på hur det är för människor som kommer till vårt land från andra delar av världen, oavsett om de flyr från krig och konflikter eller flyttar hit för att det verkar exotiskt. Svårigheter med att lära sig sociala regler, kulturella skillnader och språket. Vi har sett serien ihop med barnen och de får många intressanta tankar och funderingar :) Alla kanske varken vill eller kan göra som familjerna i serien, men det är likväl intressant att dyka hos i människor som valt annat än det vanliga hamsterhjulet och dess för-, och nackdelar. :)

  • Eddie

   la Grecia l'ho vista ma solo in parte vorrei venire con te in Turchia invece e perdermi anche io nel mercato delle spezie!!!! io invec ritorno sui9s#3l;l&ola di Salina, alle Eolie lì le spezie non ci sono ma in compenso farò di nuovo scorta di capperi…baci e buone vacanze…ah dimenticavo questa insalata mi piace tantissimo!!!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>