Föreläsning med Pär Holmgren

I går kväll var jag på en föreläsning där den kände meteorologen Pär Holmgren pratade om klimatförändringarna. Budskapet levererades på ett bra sätt och jag tror att de 150 åhörarna i den fullsatta salen förstod allvaret.

Pär Holmgren

Pär poängterade flera gånger att ett alltför stort ansvar läggs på den enskilde individen, när det egentligen handlar om ett systemfel. Det är jättebra att människor gör bra val för miljön men det är inte de som exempelvis investerar pensionspengarna i fossil energi. 80-90% av den kol, olja och naturgas som finns kvar i marken får inte tas upp, om vi ska klara av de mål som satts upp om att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. Så förutom att en investering i fossil energi är dålig för vår framtid är den inte heller ekonomiskt smart. För vi får väl ändå hoppas att det förr eller senare tas beslut som ser till att kolet/oljan/gasen inte får tas upp ur marken, och hur bra är investeringen då? Jo, den är helt värdelös. Och om den fossila råvaran plockas upp ur marken har vi ett avsevärt större problem än så.

Pär Holmgren har skrivit flera böcker, den senaste heter Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt. Har inte läst den ännu, men har reserverat den på biblioteket. Mer information om böckerna finns att läsa på Pär Holmgrens hemsida.

Vi känner sedan länge till problemen och vad de kommer att leda till, ändå händer det så lite. Vi har ett system där ständig tillväxt eftersträvas trots att planetens resurserna inte är oändliga. Vi uppmanas att konsumera, annars blir det ekonomisk kris. Numera har vi till och med negativ styrränta för att stimulera konsumtion. Detta samtidigt som vi överutnyttjar planetens resurser. Något är väldigt galet!

One comment

  1. Pingback: Bloggåret som gick, 2015 |

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>