Ekologiskt och närproducerat kött

Diskussioner kring huruvida man ska välja ekologiskt eller närproducerat brukar ofta dyka upp. För mig är det oftast inte ett svårt val. Om jag inte kan få både och, så väljer jag den ekologiska varan. Varför? Jag ser ingen anledning till att köpa besprutade grönsaker bara för att de har besprutats nära mig, snarare ytterligare en anledning till att inte köpa dem. Jag tycker inte heller att djuromsorgen blir mindre viktig bara för att det är en bonde i närheten som äger djuren, hellre ekoägg från en annan del av landet än burhöns hos grannen!

ekoentrecote

Men, varför ska vi behöva välja? Helst köper jag ekologiskt och närproducerat. Jag har tidigare skrivit om Björkaholms qvarn som maler ekologiskt vete- och rågmjöl. I helgen köpte jag värmländsk ekologisk entrecote från Kils slakteri. Sedan en tid tillbaka finns detta lokala kött att köpa på vår konsumbutik. Visst är det dyrare med ekologiskt kött, men jag tycker snarare att det är illavarslande hur billigt kött kan vara. Hur bra har djuren haft det om de kan säljas för 39 kronor kilot? Tidigare skandaler har visat att vi inte ens kan vara säkra på vilken djurart det är.

Vår entrecote kostade cirka 75 kronor per person (stor skiva på 225 gram), och till det åt vi klyftpotatis och aioli. Kostnaden för en portion blev ungefär densamma som att köpa en ”finare” hämtpizza. Vad är dyrt? Vad är prisvärt?

3 comments

  1. Malin

    Håller fullständigt med. Tycker en sen att det blir för dyrt med bra kött kan en göra som vi gör hemma hos mig – vi äter bra (ekologiskt, gärna kravmärkt) kött ca 3 ggr i veckan, fisk en gång i veckan och vegetariskt 3 ggr i veckan.

    • Kathy

      Io invece non voglio sapere quello che combina il computer… :DNon me ne pò fregà de meno.Lo deve fare e basta, non mi interessa se dentro ci sono i Gremlins che fanno il lavoro o dei prooisscre…E il Mac lo fa. Non mi chiede niente…Mi ricordo quando hp usato XP per due mesi, stavo per gettare il PC dalla finestra dalla frustrazione.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>