Arsenik i ris

Jag fick en fråga från en läsare som undrade hur jag såg på larmet om att risprodukter, även ekologiska, visat sig innehålla arsenik. Här kommer därför några reflektioner kring hur jag ser på risken att mat innehåller gifter och ohälsosamma ämnen.

Jag väljer ekologisk mat, bland annat för att minska risken för att den ska innehålla ohälsosamma ämnen, exempelvis rester av bekämpningsmedel. Men jag tycker också det är viktigt att variera kosten. Genom att göra det så blir vi inte lika utsatta om någon råvara visar sig innehålla något farligt. Om jag hade gett sonen risgröt till frukost, ris till lunch/middag och riskakor eller rispuffar till mellanmål, då hade jag blivit orolig. Men det gör jag inte.

Vi försöker variera kosten och i de fall vi ger någon produkt ofta varierar vi märket på varan. Så gör jag exempelvis med havregrynen som sonen ofta får till gröt på morgonen. Jag köper växelvis Änglamark, Saltå Kvarn och någon gång har det blivit Garants ekologiska. För hela tiden kommer det nya larm om matvaror som innehåller ohälsosamma ämnen. Denna gång var det ris, i höstas var det russin och nästa gång är det någonting annat. Därför bör man inte stirra sig blind på den senaste larmrapporten utan ha ett bredare och mer medvetet förhållningssätt.

6 comments

 1. Catharina

  Tack för svaret på min fråga :) smart att variera märke på sånt en äter ofta det hade jag inte tänk på, det ska jag helt klart göra framöver

 2. Jennie

  Bra reflektioner! Nya matlarm kommer hela tiden och många av oss gör ju sitt bästa för att undvika dem, byta märken var en smart idé! Men jag har läst på havregrynspaketet från änglamark att det produceras av saltå kvarn, så just i det fallet kanske det inte har någon effekt att byta märke? :)

 3. Bengt

  Ris är också en av de produkter som är mest miljöförstörande.
  Växer i stillastående vattenbäddar där någon form av gas bildas som förstör atmosfären.

 4. Pingback: Bloggåret som gick, 2015 |

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>