Slow fashion

Idag är det Fashion revolution day, en årligt återkommande påminnelse av katastrofen när Rana plaza i Bangladesh kollapsade 24 april 2013 och 1133 textilarbetare dog och över 2500 skadades. Textilarbetare i dessa låglöneländer arbetar under miserabla förhållanden för att vi ska kunna köpa billiga kläder. Mellan år 2000 och 2010 ökade den privata klädkonsumtionen i Sverige med 50%. Helt vansinnigt!

JohannaN_infografik_instagram_fast fashion

Idag lanseras därför Slow Fashion-uppropet. Ett upprop som vill få oss att reflektera och göra medvetna val. På uppropets hemsida redogörs på ett pedagogiskt sätt för vad problemet är och vad vi kan göra för att förändra situationen.

Slow Fashion innebär att sakta ner, ta hand om kläderna du bär och uppskatta bra kvalitet. Att välja kläder och accessoarer som är hållbart producerade eller second hand är även det Slow Fashion. En tidlös design och god kvalitet gör att plaggen kan bäras i många år och därför är Slow Fashion en motkraft för den snabba konsumtion som ofta är standard inom modebranschen idag.

Att skriva på ett upprop kan väl inte göra någon skillnad kanske du tänker. Jo, jag tycker faktiskt att det kan vara ett bra sätt att uppmärksamma ett problem. Kanske funderar du en extra gång på vad du köper när det är dags att handla kläder nästa gång. Kanske delar du på sociala medier att du skrivit på uppropet och får på så sätt någon annan att läsa och reflektera över problematiken. Att något behöver förändras är uppenbart tycker jag och vi kan alla göra ett medvetet val när vi konsumerar. Uppropet hittar du på slowfashionuppropet.se

2 comments

  1. JohannaN

    Stort tack för att du delat och peppat på Slow Fashion-uppropet – blir så sjukt glad över det!<3 Och ja, håller helt med dig om att vi alla först och främst kan börja med oss själv. Självklart ska företag, stater etc ta ansvar – men att bara hänvisa dit utan att helt se sin egen roll är att göra det lite lätt för sig tycker jag. Men min plånbok röstar jag… alltid.
    Kärlek!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>