Se hur ekologisk mat minskar gifterna i kroppen

COOP har med hjälp av IVL Svenska Miljöinstitutet låtit göra ett försök som är riktigt intressant. En familj på fem personer fick under en veckas tid äta konventionell oekologisk mat och lämna dagliga urinprov. Analyserna visade att de hade åtta olika bekämpningsmedel i urinen. Sedan fick familjen enbart äta ekologisk mat under två veckor och fortsätta att lämna dagliga urinprov. Det visade sig att antalet och halten av bekämpningsmedel minskade kraftigt i kroppen.

Störst skillnad upptäcktes hos de tre barnen. Förklaringen till det är att barn äter mer mat i förhållande till sin vikt än vuxna och de får därför högre koncentrationer i sina små kroppar än vad vi vuxna får.

Resultatet borde inte komma som någon överraskning men jag tycker det är positivt att skillnaden mellan att äta ekologiskt och oekologiskt tydliggörs på detta pedagogiska sätt. Jag tror att många som fortfarande köper oekologiskt får sig en tankeställare.

Att inte få i sig en massa oönskade kemikalier är en anledning till att jag väljer att handla ekologiskt. Under januari månad handlade vi i vår familj 100 % ekologisk mat och dryck, du kan läsa mer om den utmaningen här.


Detta är ett sponsrat inlägg

3 comments

  1. Lovisa

    Himla intressant! Tror också att det kan vara en mycket bra tankeställare för alla, även om det som du skriver inte borde komma som någon överraskning. Ibland kan det vara svårt att ta fakta på allvar förrän man ser det levas upp i praktiken

  2. Pingback: Tankar om COOP:s film ”Ekoeffekten” | Ekopappan

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>