Välj stearinljus till myset, undvik paraffin

Ljus

Vet du vad dina ljus är gjorda av? I dagligt tal brukar vi säga stearinljus om alla levande ljus, men det vanligaste är faktiskt att ljusen inte är gjorda av stearin, utan av paraffin. Stearin görs av animaliska och vegetabiliska fetter medan paraffin görs av fossil olja.

Det finns två anledningar till att vi bör välja stearin och avstå från paraffin. Det första är vår hälsa. Vid en fullständig förbränning bildas bara koldioxid och vatten. Men eftersom temperaturen inte är tillräckligt hög för att förbränningen av paraffinljus ska vara fullständig, avges exempelvis ämnena toluen och bensen till omgivningen. Ämnen som kopplas till både cancer och astma. Stearin är ett renare och bättre val. Bäst är det att välja vita stearinljus eftersom färgen skapas med hjälp av metaller och andra kemikalier. Oavsett ljustyp ska man placera ljuset så att det brinner stabilt och inte sotar eftersom det också försämrar inomhusluften.

Den andra anledningen till att undvika paraffinljus är vår miljö och vårt klimat. Paraffin är en produkt som kommer från fossil olja. Cirka 18 000 ton ljus förbrukas i Sverige varje år och av dem är cirka 15 000 ton gjorda av paraffin. Koldioxidutsläppen från dessa paraffinljus motsvarar utsläppen från 15 000 bensinbilar (med årlig bensinförbrukning på 1500 liter). Stearin däremot kommer från animaliska eller vegetabiliska fetter och är därför ett betydligt bättre val även ur denna aspekt. Välj helst ljus märkta med Svanen, då uppfyller de även ett antal krav avseende exempelvis sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter.

Även en så enkel sak som att köpa och tända mysiga ljus där hemma, kräver alltså medvetenhet och kunskap hos oss konsumenter för att vi ska kunna göra bra val för hälsa och miljö. Hur mycket av ansvaret är rimligt att lägga på oss konsumenter, den så kallade konsumentmakten? Man kan ju fundera på varför produkter som är dåliga för hälsa och miljö ska tillåtas överhuvudtaget.

Sammanfattning: Läs vad ljusen innehåller och köp bara ljus av 100% stearin. Lite dyrare men bättre för dig och vår miljö!

I morgon kommer ett inlägg om värmeljus (finns nu att läsa här). Där finns det även andra problem, men också lösningar.

6 comments

 1. Pingback: Miljövänligare värmeljus | Ekopappan
 2. Catharina The Friendly Home

  Bra!! Kunde inte sagt det bättre själv :-) Det är lite konstigt att debatten inte tar fart och att det blir allmänt känt att paraffin är farligt. Varje år kring jul brukar kvällstidningarna skriva något kort men sedan tystnar det igen. Har man väl börjat använda ljus gjorda av t.ex. vegetabiliskt vax är det svårt att tänka sig något annat. Dessutom brinner t.ex. ljus av sojavax så mycket vackrare och sotar inte heller ner hemmet. Hälsningar Catharina, http://www.thefriendlyhome.se

 3. Caroline

  Att välja stearinljus är självklart för den insatta men som du skriver så är det inte självklart att man som konsument måste läsa på om precis varje produkt som ska inhandlas. Till slut blir det så mycket att sätta sig in i att man inte hänger med.

 4. Pingback: Stearinljus – ett bra val! | cSkapar
 5. Håkan

  Hur är det med ”matoljeljus”, dvs ljus som man eldar med matolja, t ex rapsolja? Hur är förbränningen av rapsolja jämfört med stearin? Mer eller mindre föroreningar i luften?

 6. Pingback: Ekopappan ger besked, välj stearin -eller ännu hellre, bivaxljus. – Bengts förnöjsamma tankar

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>