Miljövänligare värmeljus

Igår skrev jag ett inlägg om varför vi ska välja ljus av stearin och undvika de som är gjorda av paraffin. Det inlägget finns att läsa här. Idag ska det handla om värmeljus och hur vi kan göra bättre val för miljön när vi köper dem.

värmeljus

I Sverige förbrukas varje år 300 miljoner värmeljus som består av 225 ton aluminium. Det går åt mycket energi för att framställa aluminium, men om man återvinner åtgår endast 5% av energibehovet jämfört med att använda nytt material. Därför är det jätteviktigt att återvinna aluminium, men jag undrar hur många av aluminiumkopparna från de 300 miljonerna värmeljus som hamnar i återvinningen.

Det allra bästa vore så klart att inte behöva använda all denna aluminium överhuvudtaget, och sedan en tid tillbaka är det faktiskt möjligt. Lösningen, som kallas Reluminus, kommer från det svenska företaget Refillsystem AB. Det består av en ljuskopp med botten av silikon och aluminium samt sidor av glas. I denna stoppar man själva ljuset, en refillpuck av 100% stearin. Ljuskoppen kan användas om och om igen och det som behöver köpas är nya refiller. Det som blir kvar att ta hand om är den lilla stålbricka som håller veken på plats, och den ska återvinnas som metall. Stearinet i refillerna kommer inte från palmolja vilket annars är vanligt. Produktionen av palmolja är ett problem då den bidrar till skövlingen av regnskog.

Ljuskoppar och refiller finns bland annat att köpa på Clas Ohlson. Jag tycker det här verkar vara en bra lösning, det är ju vansinnigt att det ska produceras så många engångsbehållare av aluminium. En nackdel med produkten är dock att den är dyr, refillerna kostar nästan två kronor styck vilket är dubbelt så mycket som andra värmeljus av stearin på Clas Ohlson. Men om vi blir fler som köper produkten så kommer volymen öka och priset förhoppningsvis sjunka.

Det är lätt att tänka att den där lilla aluminiumkoppen inte spelar någon roll, men 300 miljoner koppar varje år är ett problem. Många bäckar små…

14 comments

 1. Pingback: Välj stearinljus till myset, undvik paraffin | Ekopappan
 2. Karin

  Nu när inte värmeljus räknas som förpackning längre får man inte slänga kopparna i metallbehållarna. Då lär ännu färre av dem återvinnas tyvärr.

  • ekopappan

   Som du skriver så har det nu bestämts att aluminiumkoppen inte ska ses som en förpackning och därför inte ska lämnas vid förpackningsinsamlingens återvinningsstationer. De ska dock lämnas till kommunens återvinningscentral som metall.

   Visst kan det bli färre som återvinner dem nu när det blir krångligare att lämna in dem, eller så fortsätter många att lämna dem som metallförpackning vilket på inget sätt är dåligt ur ett miljöperspektiv. Viktigt att komma ihåg är att den lilla stålplattan som håller veken på plats ska separeras från aluminiumet innan man lämnar det till återvinning. Annars kommer aluminiumet följa med som stål i sorteringen och därmed ej återvinnas.

   • Karin

    Ja, det är bra att man får lämna dem på stationerna men den som inte har bil kan få svårt att ta sig dit. Det vore bra om kommunerna ordnade typ värmeljusholkar vid vanliga återvinningsställen. Jag tror att någon kommun i Värmland skulle göra det.

 3. Catharina The Friendly Home

  Hej!
  Vilken fin blogg! Bra att du tar upp det här med aluminiumkopparna till värmeljus! Vår web-butik marknadsför miljövänliga ljus och jag ska prata med vår leverantör av värmeljus av 100% stearin om vi kan titta på alternativ till aluminiumkopparna. Speciellt viktigt nu när de inte är välkomna på återvinningsstationen. Hälsningar Catharina/The Friendly Home

 4. Daniel

  Det finns även värmeljus som drivs på batteri, är dessa bra alternativ? Och släpper dessa ut några gifter?

  • ekopappan

   Svårt att svara på, det skulle behövas en livscykelanalys. Det beror ju på hur de ska användas. I en verksamhet där man ”behöver” ha värmeljus tända hela dagarna skulle de kanske kunna vara ett alternativ, tillsammans med uppladdningsbara batterier. En anledning till att ha dem kan också vara brandsäkerheten, t.ex. i publika lokaler eller vårdboenden.

   Jag har inga fakta huruvida de skulle kunna avge något giftigt men det känns mindre sannolikt tycker jag. Men visst, elektronik innehåller normalt diverse kemikalier som inte är hälsosamma, frågan är om de frigörs vid användning. Däremot kan de vara ett problem när ljuset slocknat för gott och ska återvinnas.

 5. Pia

  Synd man kan bara köpa på Clas Ohlson om man bor långt ifrån denna butik vill inte köpa allt på nätet
  Borde finnas i vanlig matbutik eller hur

 6. Ann-Charlotte

  Såg ett tips på TV för några år sedan, om att vika ihop värmeljuskopparna och pilla ner dem i en pantburk, för att på så sätt få dem sorterade och återvunna. Jag ägnar mig åt detta emellanåt, men det krävs både tålamod och teknik för att inte skada sig. Lite tidskrävande dock, men vad gör man inte för miljön;)

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>