Tankar om lek

Det är roligt att se hur sonen utvecklas och hur leken förändras. Just nu är en favorit att köra runt på motorcykeln med hund (?) och krokodil fastbundna på dragkroken. Som förälder är det lätt att tro att barnet behöver en massa pedagogiska leksaker för att utvecklas och kunna leka. Men jag tror att barn snarare mår bra av att i sin lek få vara lite kreativa med de prylar som finns att tillgå.

djurpaslap

Vi hade funderingar på att köpa det släp som finns till motorcykeln, nu känns det bra att vi inte gjorde det. Min uppfattning är att lek inte handlar om att barnet ska ha tillgång till många leksaker eller på annat sätt aktiveras av föräldrarna. Lek handlar om att uppmuntra barnets egna initiativ och kreativitet.

Ett snack om det här med att binda fast djur på dragkroken får vi ta om några år :-)

3 comments

 1. Magnus Kähler

  Håller med dig till fullo. Det är oerhört fascinerande att beskåda det lilla barnets outsinliga kreativitet. Bara som ett litet exempel är att jag vid ett tillfälle låtsades att mitt ena pekfinger var en pratande sköldpadda. Och nu har det blivit ett återkommande inslag att ibland ha med sköldpaddan när vi spelar teater. :-) Nu var det förvisso aktiverat av mig som förälder, men ändå. Tycker också om att i smyg observera hennes egna initiativ och lekar, och det i sig kan få mig själv att tänka i nya banor. :-)

  • ekopappan

   Ja, visst är det härligt hur de snappar upp vissa saker som man gör. Det här du skriver om att observera barnet utan att ”störa” tror jag också är viktigt. Tack för att du delade med dig av ett roligt exempel :-)

 2. Karl

  Tror att du har helt rätt. Inbillar mig att färre leksaker uppmuntrar fantasin mer eftersom allt inte blir ”serverat”. Men jag kanske har fel. Sedan är det ju så klart olika från barn till barn hur viktiga leksaker är. Sonen är ofta lyckligast när han har tillgång till tejp, snören och gamla träbitar alternativt när han gör experiment i köket med vatten, bakpulver, mjöl och diverse annat som hittas i skafferiet. Då spelar det nästan ingen roll vilka leksaker som finns att tillgå, för det är sååå mycket roligare att göra uppfinningar och experiment.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>