Nappar i naturgummi hos COOP

Såg att COOP har börjat sälja nappar av naturgummi under sitt varumärke Änglamark, kul!

Nappar coop

Jag har inte köpt dem och jag vet därför inte heller hur de är jämfört med andra nappar av naturgummi, som exempelvis Natursutten och Hevea. Fördelen med produkter av naturgummi (latex) är att de inte innehåller mjukgörare (t.ex. ftalater) eller andra kemiska tillsatser. Vår son använde bara napp en kort tid och då var det en Natursutten, han hade även en bitring från dem.

Jag tycker det är glädjande att en stor kedja som COOP tar in en typ av produkt som tidigare fått beställas från nätbutiker. Jag tänker att det är så processen ser ut, generellt och inte bara för nappar av naturgummi. I början efterfrågas en produkt av ett mindre antal engagerade och medvetna individer och den tas hem av någon nischad nätbutik. När fler efterfrågar så börjar större nätbutiker ta hem varan och slutligen, när det blir många som köper produkten, börjar de vanliga fysiska butikerna vilja ha en del av kakan och tar in den i sitt sortiment. När en produkt finns i den vanliga konsumbutiken blir den samtidigt tillgänglig för konsumenter som inte skulle beställt den på nätet.

De som är medvetna och tidigt efterfrågar en produkt som är bra för hälsa/miljö är därför viktiga. Utan dem tror jag aldrig produkten skulle hamna i butikerna där den stora massan gör sina inköp, och det är först då som försäljningsvolymen kan bli vad den borde vara.

7 comments

 1. Sara

  Fast latex (dvs naturgummi) är allergiframkallande! Inom vården har vi länge tagit bort alla produkter med latex och ersatt med andra material. Ftalater är mjukgörande till PVC-plast. Nappar finns oftast att köpa antingen i latex eller i silikon som är vävnadsvänligt. Själv skulle jag aldrig låta ett spädbarn säga på en latexnapp!

  • ekopappan

   Hej Sara!
   Många vill ha en napp som inte innehåller någon plast utan är helt av naturmaterial. All plast innehåller olika kemiska tillsatser för att få de egenskaper som önskas. Helgjutna nappar av silikon är säkert också ett bra alternativ, men är som jag förstått det inte lika tåligt om barnet exempelvis fått tänder och biter på nappen.

   Proteinet som finns i naturgummi är det ämne som kan ge latexallergi. Natursutten uppger att proteinet elimineras under produktionen och Hevea skriver att det lakas ur till nivåer som är extremt låga. Personer som redan utvecklat en latexallergi ska naturligtvis undvika naturgummi (latex) och istället välja andra alternativ.

   När det gäller latexhandskar var problemet det puder som tidigare fanns på dem. Protein från naturgummit kontaminerade pudret som sedan spreds via luften. Används moderna puderfria latexhandskar med låga proteinnivåer är risken mindre. (Källa: http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2013/07/Latexallergi-ar-ett-problem-for-bade-vardpersonal-och-patienter/)

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>