Ny märkning av farliga kemiska produkter

Jag har skrivit mycket på bloggen om de kemikalier som finns i vår vardag utan att synas och som påverkar vår hälsa negativt (t.ex. ftalater, bisfenoler och flamskyddsmedel). Nu ska det istället handla om de vanliga men farliga kemiska produkter vi har i hemmen och deras märkning.

Handdiskmedel
Samma diskmedel men olika märkning. Den högra är märkt enligt nya systemet.

Från och med 1 juni 2015 ska alla farliga kemiska produkter märkas på ett nytt sätt. Tidigare har det varit svarta symboler med orange bakgrund, nu blir det istället svarta symboler på vit bakgrund med röd ram (se bild ovan). Anledningen till att de nya symbolerna införs är att det på sikt ska vara lika i hela världen.

Många av symbolerna känns igen men exempelvis försvinner krysset som har inneburit att produkten är irriterande eller hälsoskadlig. Dessa produkter klassas numera istället som skadlig, hälsofarlig eller frätande. Nedan ser du tre symboler som inte fanns i det gamla systemet. Vet du vad de betyder?

exclamsilhouetebottle

Det är viktigt att vi har koll på märkena och att dessa varor förvaras oåtkomliga för barn. I anslutning till symbolen finns även en varningstext som beskriver faran och vad du ska göra om olyckan är framme. Här finns en enkel sammanställning över de olika symbolerna och deras betydelse.

Hur förvarar du dessa produkter hemma? Jag tror det är lätt att underskatta faran med vardagliga produkter som köpts på mataffären, men även diskmedlet och tvättmedlet kan orsaka stor skada om ett nyfiket barn får tag på det.

2 comments

  1. Lovisa

    Jag instämmer med kommentaren ovan, mycket bra att detta uppmärksammas! Vi förvarar alla produkter till städning och liknande högst upp i ett städskåp så barnen inte kan nå. Dessutom har vi en regel att barnen inte får vara i köket själva eftersom vi har ett ganska stort kök med klinkergolv så det blir väldigt halt om barnen exempelvis skulle råka spilla vatten..

    Jag tycker personligen att den förra märkningen såg lite ”läskigare” ut än de nya, den fick än att tänka efter. Men sålänge de märks är ju bra *tummenupp

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>