Jag förstår inte, hur tänker ni?

Fruktsallad1

Igår kväll skulle vi ha lite mys med fruktsallad. Jag har tidigare sett att Hemköp har haft ekologisk ananas så jag gick dit för att köpa en sådan. Hittade ingen så jag frågade den anställde som höll på att fylla på i fruktdiskarna. Svaret gör mig bekymrad.

Nej, vi tar inte hem ekologisk ananas längre. Det går inte, vi sålde en eller två per låda, resten fick vi slänga. Likadant är det med ekologiska vindruvor, kunderna köper dem inte så vi har slutat ta hem dem.

Jag har tidigare skrivit om att handlarna är tröga med att beställa hem ekologiskt och att de har ett stort ansvar. Men många konsumenter verkar också tröga. Det anmärkningsvärda här är också att just vindruvor och ananas är kraftigt besprutade. Två fruktsorter där det är särskilt viktigt att välja ekologiskt (se länkar längst ned i inlägget).

Ofta när jag, eller någon annan, skriver om vikten av att välja ekologiskt kommer vissa kommentarer som ett brev på posten, ”Men det är så dyrt”, ”Alla har faktiskt inte råd”. Ja, det är dyrare, vitsen med att bespruta är ju att det ökar produktionen och därmed sänker priset. Jag är också medveten om att det finns människor som är fattiga i vårt land, men det finns tillräckligt många med en ekonomi, som med vettiga prioriteringar skulle kunna handla mer ekologiskt och därmed möjliggöra ett bra sortiment i butikerna. Så, vad är problemet?

Fruktsallad2

Vindruvor (färska, russin, vin) är kraftigt besprutade och de flesta oekologiska druvor (72 %) som testas innehåller rester av bekämpningsmedel, läs mer här. Ananas är en frukt som bokstavligen badas i bekämpningsmedel, läs mer om det här.

Nu finns det ett inlägg där jag fortsätter och fördjupar mitt resonemang, läs det här.

24 comments

 1. Karin

  Jag slutade köpa vindruvor när jag förstod hur besprutade de var. Hittills har jag inte hittat ekologiska druvor till ett pris som jag vill betala. Därför väljer jag annan ekologisk frukt.

  Hur de som har råd att köpa obesprutat tänker när de köper besprutat, undrar jag också. Är de snåla, omedvetna eller något annat?

  • Jayne

   I’m not a big fan of cooked spinach, although I love baby spinach in salads, but these look both pretty and tasty. Maybe I182ll make the courage some day and give another go to the cooked spinach.

 2. Maria

  Jag köper endast ekologiska frukter och grönsaker. Ananas köper jag ganska ofta. Vindruvor brukar jag inte köpa så ofta längre. Om en ask kostar 50:- för 500g så blir det lite saftigt för mig. En sån ask äter jag på 5-10 min :P.

 3. Eva

  Vi köper bara ekologisk frukt och grönt. Som sjukpensionär med många barn är det inte lätt, men brukar kolla extrapris och handla efter det. Ananas och vindruvor är lördagsgodis.

 4. AktivaDagar-Camilla

  Handlarna kanske skulle köra ännu mer ”nudgning”, knuffar i rätt riktning, just vid fruktdisken… En del frukter har jag nästan slutat titta på eftersom jag saknat eko-alternativ. Men visst handlar det mycket om hur folk tänker och agerar. Minns t.ex. när jag såg en pappa säga till sitt hjälpsamma barn att ställa tillbaka ett paket eko-mjölk för att istället ta ett oekologiskt. De såg inte direkt fattiga ut, och övriga varor i vagnen vittnade inte heller direkt om fattigdom…

 5. Vanja

  många prioriterar inte att betala lite extra. De åker hellre till Thailand på semester varje år och förstör vår planet lite mer. Sorgligt. Flygresor borde kosta det tiodubbla, så kanske folk skulle tänka lite. Pengar bryr man sig om, men inte vår planet!

 6. Kristin

  Jag köpte ekologiska vindruvor på mitt lokala hemköp igår. Visst, de var väldigt dyra, det går inte att sticka under stolen, men jag ville ha vindruvor till tårtan jag ska baka på mors dag och då fanns det, i mitt huvud, bara två alternativ: eko eller inga alls. Vad jag har märkt är dock att många handlare glömmer att göra uppmärksamhet för det ekologiska, iallafall bortom bananer. Dessa stackars vindruvor hittade jag undangömda i en monter, lååångt bort från övriga vindruvor och för övrigt annan ekofrukt. Ibland undrar jag faktiskt om de gör så med flit… =/

 7. Marianne Lindqvist

  undrar varför inte butikerna sänker priset när eko ananas köps in och kastas för att priset för eko är så dyrt.. vilket tjänar dem mest på ? jag antar att köparna skulle bli väldigt glada och köpa dem som annars skulle åka i soporna.

  • Tinefis

   Vår Ica har en ekodisk (Skövde). I mitten av grönsaks avdelningen har de en ganska stor ö med eko grönsaker/frukt. Jag köper eko i den mån jag har råd. Önskar jag kunde köpa allt eko och gräsbetat, men tyvärr är det ju så att man inte alltid har råd. Vissa har det, andra inte…

 8. Robban

  En grej som skulle vara smart att ha, vore en 50% till 75% rabatt låda eller ett ställe i butiken. Där man kan köpa frukt och grönsaker som börjar bli dåliga så vi som vet att dom inte är sämre göra ett aktivt val ;)

 9. camilla

  Jag handlar hållbarmat det vill säga 100% ekologiskt, finns inget annat alternativ med dom kunskaper och erfarenhet jag har. Jag tycker att konventionell mat är för billigt, för all den skada den gör på människor, djur och på vår planet!
  Jag har haft ett projekt under våren på mitt jobb där vi sammabetar med en Ica affär i Malmö och bjudit på ekologisk ”dumpsoppa” ang matsvinnet. Detta har öppnat mina ögon ännu mer ang konsumenternas köpvanor. Tex ensamma och par bananer får handlaren över ingen köper dom, handlaren får inte ta bort Ilovf eko tejpen purjolök och vitkål för att ta bort ev yttersta lagret (kunder blivit arga när dom gjort det fint) Detta gör mig arg purjo o kål torkar lätt pga det inte finns plast på endast naturligt eget skydd villket är kanon. Nu slänger denna handlaren massor av purjo och kål.
  Jag har fått lite förståelse varför handlarna inte tar in ekologiskt, tyvärr är det många som skiter i baksidan av konvetionellt odlat!

  Men jag känner mig frustrerad och rädd vart är vi på väg och vad kan jag göra för att vår planet skall överleva?

  Tack för ditt inlägg!

  • Cornelia

   mi pont ezért költözünk el a városból,mert szeretnénk saját termesztésű,nem mérgezett zöldséget enni(még akkor is,ha a legtöbben,akik vidéken élnek,azt mondják, majd meglátom,hogy’nem éri megemerteszt’ni-és anyagilag valószínűleg tényleg nem éri meg,de hát a pénzen kívül más is van a világon alika

 10. Pingback: Jag förstår inte… (DEL 2) |
 11. Marlene

  Det största problemet är.väl att alldeles för många inte tänker alls. Varken handlare eller konsumenter.

 12. Leon

  Vi borde förbjuda all försäljning av oekologiska varor. Alternativt göra det obligatoriskt med varningstext på all mat som innehåller bekämpningsmedel eller onödiga tillsatser. Det skulle nog jämna ut priserna och samtidigt skapa liv i luckan.

 13. Maria

  Jag förstår inte heller hur många tänker! Jag handlar i stort sett allt ekologiskt, finns det inte ett sådant alternativ väljer jag annat alternativ, detta efter blivit medveten om hur livsmedelsindustrin ser ut idag Vi människor har ett konstigt sätt att prioritera, mat som borde vara det premiära (alltså tanka i rätt energi, vitaminer och mineraler för att fungera på bästa sätt i vår kropp) det är inte särskilt viktigt men ”unna sig” vin,öl,cigaretter,snus, chips o annan dyr skräpmat som tex värms i micron till middag , är självklart alltid helt ok. Bra att inlägg som detta uppmärksammas o delas. Prata med vänner o kollegor och försök påverka så att fruktkorgen och kaffet på jobbet blir ekologiskt tex. Ju fler som blir medvetna desto mer kan vi påverka.

 14. Fille

  Köper eko så ofta det det går Hmm Hemköp kanske skulle ha lite vettiga priser på eko saker så skulle de slippa kasta!? Vivo/Vi/Hemköp butiken har helt sjuka priser på mkt. Helt övertygad om att vinstmarginalen när det gäller eko är galet mkt större än konventionellt pga Eko är trendigt och hett. Gurka på Lidl måste den kosta 49kr/kg? fraktad från Italien hur mkt diesel-Doris svarta avgaser blir det? Fin vanlig svensk kostar 20 kr /kg

 15. Helena

  Ekologisk gurka ligger just nu hos oss på 79 kr kilot.. att jämföra med 30 kr kg för den andra. Jag blir tvungen att hoppa över för det är för dyrt.
  Hade gärna prioriterat eko men det går inte. Bananer blir alltid eko men det övriga får jag avstå istället. Trist.
  Känns som att om fler valde eko så skulle priset automatiskt gå ner, tyvärr har jag inte råd att gå i täten för det annars skulle jag gjort det direkt.
  Tycker det är såååå svinigt att de hellre slänger dålig frukt än sänker snittpriset så fler kan köpa innan det blir dåligt.

 16. Pingback: Bloggåret som gick, 2015 |

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>