Jag förstår inte… (DEL 2)

Igår skrev jag ett inlägg, Jag förstår inte, hur tänker ni?, om att butiker inte får sålt den ekologiska frukt de tar hem. Det handlade i det exemplet om ananas och vindruvor som hemköpsbutiken fått slänga och därför inte tar hem längre. Blogginlägget har fått stor spridning och många har kommenterat på bloggen och på Facebook. Här kommer en fortsättning och fördjupning av mitt resonemang i frågan.

Fruktskal

Det är inte så att jag tycker att vi ska köpa mer exotisk frukt som transporteras från andra sidan jordklotet. Mitt budskap är att jag tycker att när vi väl gör det, så borde vi köpa ekologiskt. Idag konsumeras det stora mängder oekologisk exotisk frukt som innehåller rester av bekämpningsmedel och som även skadar de som arbetar på plantagen. Just vindruvor och ananas besprutas hårt, vilket gör det extra angeläget att köpa ekologiskt.

Om vi väljer att se på dessa frukter som en lyxvara, något exklusivt som vi inte äter till vardags, så är det också fler av oss som har råd att köpa ekologiskt. Någon skrev i en kommentar att denna typ av frukt är hennes lördagsgodis, ett sätt att tänka som jag gillar. För det är intressant vad som anses vara dyrt och inte. Många köper chips, dricka och plockgodis utan att reflektera, men 50 kronor asken för vindruvor som odlats utan bekämpningsmedel, det anses dyrt. I fredags firade vi min sambos födelsedag, för mig var det ett tillfälle då det kändes roligt att blanda i någon ”lyxfrukt” i fruktsalladen. Nu hade butiken tagit hem ekologisk mango (25 kr/styck), så ”lyxen” fanns där tillsammans med äpplen, päron och bananer.

Sonen får frukt varje dag. När jag vardagshandlar skriver jag frukt på handlingslistan och inte äpplen, päron eller banan. Det är i butiken jag bestämmer vilken frukt det blir för det är först då jag vet vad det finns för ekofrukt, hur den ser ut och vad den kostar. Finns det inte ekologiska äpplen eller om de är av dålig kvalitet, så innebär inte det att jag köper oekologiska. Då kanske det istället blir ekologiska päron, bananer eller apelsiner.

I dagens samhälle förväntar sig konsumenter att allt ska finnas året om, oavsett om det är säsong för den aktuella frukten/grönsaken eller inte. Vi borde i större utsträckning handla efter säsong eftersom det är bättre för miljön, mer prisvärt och varan är av högre kvalitet. Men när är bästa säsong för ananas? Här har åtminstone jag lite mer att lära.

Ekologisk frukt har så dålig hållbarhet tycker vissa och köper därför oekologiskt. Då tycker jag man ska fråga sig varför det är så. Vill man äta frukt som håller sig fin i veckor? Inte jag iallafall och jag tänker definitivt inte ge det till min son.

Ja, jag tycker faktiskt att vi konsumenter har ett stort ansvar. För det konsumeras mängder av exotisk frukt som exempelvis vindruvor och ananas i butikerna, problemet är att den är oekologisk. Men självklart har också butikerna ett stort ansvar. De kan underlätta genom tydlig skyltning och exponering av varorna. Undersökningar visar att just skyltningen har stor betydelse, vissa ekovaror kan öka 40-50 % i försäljning om hyllorna förses med tydliga skyltar.

Jag anser alltså att det krävs ett delat ansvar mellan konsument och butik om vi ska få till ett bättre utbud av ekologiska varor. Butiken måste våga ta hem varorna och sedan exponera dem på ett bra sätt som ökar försäljningen. Konsumenten måste efterfråga ekologiska varor och välja bort de oekologiska, även om de är billigare.

Är den ekologiska frukten dyr? Är det inte snarare prisskillnaden mot den besprutade frukten som är stor?

9 comments

 1. Pingback: Jag förstår inte, hur tänker ni? |
 2. sandra

  Grymt sagt! Håller med till fullo. Märkligt av hemköpbutiken, dessvärre är det ett typiskt ekonomiskt tänk som är boven till att affärer gör såhär.

 3. Katja

  Ja många frågar sig varför möglar mina citroner, surnar min mjölk osv så fort när jag köper eko!! Det är ett friskhetstecken o man bör förstås (som du också själv beskriver) fråga sig varför mina oekologiska varor håller så länge!!!

 4. Elin

  Jag gissar att problemet är att folk har ätit besprutade fukter i hela sitt liv och är vana att de ska kunna ligga länge utan att bli dåliga utan att reflektera över, som du säger, varför de håller så länge. Och sen är det snarare så att man bör fråga sig varför oekologiskt är så billigt, snarare än att eko är dyrt :)

 5. Vanja

  citroner är verkligen jättestor skillnad mellan eko och ej eko. Eco möglar såå mycket snabbare. Det gör att jag aldrig skulle köpa ej eko. Vad har de på dem? Vill man använda det skalet i mat????

 6. Lina

  Vilket bra skrivet inlägg! Jag håller med i din argumentation, ibland kan man verkligen argumentera sig blå i ansiktet utan att få gehör vad gäller eko.

 7. Johanna

  Intressanta inlägg. Jag blir dock förvånad att folk inte köper ekologiskt, speciellt vindruvor som bland annat Naturskyddsföreningen har kampanjat om att man ska köpa ekologiskt. Jag undrar hur mycket information som går fram till konsumenter egentligen och hur många som får informationen och bara skiter i den. På min hemstads (Hedemora) Hemköp har de precis infört ekologisk ananas så vi köpte hem det sist, så jag hoppas verkligen folk i min stad uppskattar detta och väljer ekologiskt ananas i fortsättningen. En sak som jag dock reagerat på är att ”vanlig” frukt och ekologisk frukt ofta inte ligger på samma ställe i affären, på Hemköp här så finns bland annat ekologiska varor som vindruvor, ananas, apelsiner, citron och päron i kyldisken medan de ”vanliga” varorna ligger framme i butiken. Det finns inte heller någon ekologisk sektion som jag sett andra affärer har. Jag tror många missar att köpa ekologiskt på grund av detta, tyvärr.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>