Sommar, sol och ekologisk glass

Okej, hittills har det inte varit så mycket sol och sommarkänsla. Men juni är en sommarmånad och på sommaren får man äta glass :-)

Bland de glasspinnar och strutar som säljs i vanliga kiosker och butiker hittar man sällan några ekologiska alternativ. Den största glassaktören GB saknar helt ekoglassar medan SIA och Triumf har en vardera i sina sortiment. Därför är jag glad att det finns en butik nära mig som säljer Pipersglace. De gör enbart ekologisk glass och för styckförsäljning har de elva olika glassar.

Glassbox

Jag har köpt deras Ljus mandel några gånger, den är riktigt god. En ekologisk variant av Magnum mandel skulle man kunna säga. Ljus mandel kostar 30 kronor vilket är dyrare än en Magnum som brukar kosta runt 22 kronor. Men det tycker jag den är värd.

För att göra vaniljglass behövs det fyra ingredienser: grädde, ägg, socker och vanilj. Men många tillverkare använder långt fler ingredienser. I en undersökning som SVT gjorde varierade antalet ingredienser i vaniljglasspaket mellan 6 och 16 (länk).

Längst ned i inlägget har jag listat innehållet i Ljus mandel från Pipersglace och Magnum mandel från GB Glace. Förutom de fyra nödvändiga ingredienserna innehåller glassen från Pipersclace mjölk samt två stabiliseringsmedel (0,2 %). Magnum innehåller betydligt fler ingredienser, som inte behövs men som gör glassen billigare att tillverka.

Vill du kolla om det finns en återförsäljare av Pipersglace nära dig, så är de listade här. Jag tycker det är märkligt att inte fler handlare gör utrymme för ekologisk styckglass, jag tror det skulle sälja bra. Men vem vet, nästa sommar kanske vi kan få se dem i någon större butikskedja.

Idag har det lovats sol och värme, kan bli en bra glassdag.

 


Ingredienser Ljus mandel (Pipersglace):
Mjölk, grädde, mjölkchokladcouverture 20g (rörsocker, kakaosmör, mjölkpulver, kakaomassa, vanilj), rörsocker, mandel 8g, ägg, bourbonvanilj, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, johannesbrödkärnmjöl)

Ingredienser Magnum mandel (GB):
Skummjölk, socker, kakaosmör¹, vasslekoncentrat (mjölk), mandel, kokosolja, skummjölspulver, glukossirap, mjölkfett, glukos-fruktossirap, kakaomassa¹, emulgeringsmedel (E471, E442, E476), stabiliseringsmedel (E410, E412, E407), vaniljstångbitar, arom, färgämne (E160a).

4 comments

 1. Helena

  Kan tipsa om en god ekologisk o mjölkfri glass med få ingredienser: Lily o Hannas raw ice cream. Av kokosolja o cashewnötter.

 2. Caroline

  Synd att dessa inte fanns hos någon återförsäljare nära mig, jag hade absolut testat i så fall! Älskar glass och ekologisk är ju önskvärt, får göra min egen än så länge :)

 3. Erika

  Jag håller med om att utbudet är skralt av ekoglass. Vi gör egen och på utflykter och semester så köper vi oekologiska. Barnen, 4 & 6år, gillar verkligen att få göra som alla andra…
  Erika

  • http://www./

   Auch hier noch einmal eine wunderschöne Reise, lieber plerzelwupp. Heute in HongKong, Morgen auf den Philippinen, welch ein Leben! Genießt Eure Zeit und wie Piet schon erwähnt hat “Ich bin besonders gespannt auf die Toilettenspiele mit Alex”, da musste ich auch erst zweimal lesen, was da steht! Ich freue mich auf alle Gastbeiträge, in ein paar Minuten um 11:11 gehts ja los! Ich bin gespannt.Dir und Euch eine schöne Zeit und uns Zurückgebliebenen einen angenehmen Mittwoch!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>