Ekologisk hönsfärs

70% av alla ekologiska värphöns blev tidigare biogas eller minkfoder när de inte värpte tillräckligt bra. Den kyckling som säljs i butik är istället snabbt uppfödda broilerkycklingar, svensk eller billig importerad. Det är såklart vansinnigt att inte ta tillvara på hönsköttet, men numera finns det faktiskt ett företag som gör det.

honsfars

Företaget heter Scandinavian organics och de tillverkar ett flertal produkter med samma bakomliggande idé. De tar tillvara på ekologisk mat som annars skulle slängas eller användas till annat än människoföda. Förutom värphöns handlar det om buljonger som kokas på köttben eller på grönsaker som har fel form för att kunna säljas.

I helgen testade vi deras ekologiska hönsfärs när vi gjorde köttfärssås. En lite ovan smak när man är van att använda nötkött, men det var gott. Vi gjorde enligt det här receptet.

Hönsfärsen köpte jag på Willys, men Scandinavian organics levererar i dagsläget även till ICA och Hemköp. Sen är det som vanligt upp till den enskilda butiken att ta hem det också, vilket de gör om det efterfrågas av oss konsumenter. Jag köpte 500 gram hönsfärs för 29,90 på extrapris, ordinarie pris var 36,90. Så det är ett billigt kött med tanke på att det är ekologiskt (KRAV-märkt).

Ja, det finns många anledningar till att jag gillar hönsfärsen. Enligt en ny forskningsrapport är äggproduktion ett av de klimatsmartaste proteinkällorna.Tas dessutom hönsköttet om hand är det ju ännu smartare. Scandinavian organics tillverkar också färdiga pannbiffar och köttbullar av ekologisk hönsfärs samt flera olika färska buljonger.

One comment

  1. Lena Dahren

    Spännande, jag saknar höns i frysdisken. Såg Leilas superfood och hon gjorde hambörjare på färsen. Blev väldigt nyfiken. Måste prova

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>