Shoppingflyg till Ullared

Sedan i höstas arrangeras paketresor med flyg och boende från Skellefteå ned till Ullared. Resorna har gjort succé och nu ska även Luleåborna få samma möjlighet. Min första tanke när jag hörde detta var hur vansinnigt det är. Paketresorna kombinerar två av våra stora miljöproblem, flygresor och konsumtion.

Det är väl just det tydliga syftet, konsumtion som underhållning/semester, som gör att jag reagerar på företeelsen. Men, är det bättre om Luleåbon flyger till Stockholm? Vissa tar en weekend i Paris, Rom eller London för att shoppa, andra drar iväg till Dubai eller Shanghai. Dessa resor är längre och genererar större koldioxidutsläpp.

Koldioxidutsläppen bryr sig inte heller om syftet med resan. Solsemester, shopping eller arbete, utsläppen är desamma. Den som flyger till Thailand varje år orsakar mycket större klimatpåverkan än den som istället åker till Ullared. Inrikes shoppingresor är verkligen ett steg i helt fel riktning, men andra flygresor är inte bättre på något sätt. Problemet är att flyget inte behöver betala för de utsläpp de orsakar, dyrare flyg skulle säkerligen minska antalet resor.

Mitt tips till ressugna Luleåbor är att ta nattåget söderut och strunta i shoppingen, varför inte lägga pengarna på någon bra konsert istället.

ullared
Skärmavbild från nsd.se

 

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>