Nu är bilen såld

Sedan i höstas har vi varit utan bil. Den har stått hos mina föräldrar sedan ett läckage uppstod i en slang till styrservot. Det skulle kosta runt 6000 kr att fixa på verkstad, dyrt med tanke på att vi inte tänkt ha bilen kvar och att den i körbart skick kan tänkas vara värd mellan tio och femton tusen.

bilparkering

Det är en frihet att ha bil brukar många säga. Jag tycker snarare att det är en frihet att inte äga bil. Jag slipper gärna besiktning och verkstadsbesök. Jag ser inte heller något nöje i att tvätta bilar eller att fundera på hur säkert den står parkerad för natten. Nej, att äga bil ger mig inte frihet, snarare ger det mig arbete och kostnader.

Det här med kostnaden att äga bil är intressant. När jag hade bokat en bil ur bilpoolen och betalat femhundra för en dag, då tyckte vissa att det var dyrt. När vi bokade en hyrbil i tre dygn över midsommar för åttahundra, så fick jag också höra att det ”var ju ganska dyrt”. Det verkar helt enkelt som att många förtränger vad deras bilägande kostar dem. Medvetet eller omedvetet väljer de att inte se den verkliga kostnaden. För om man bortser från värdeminskning, skatt, försäkring, parkering/garage, besiktning, service och reparationer, ja då är det faktiskt mycket förmånligt att äga en bil.

Vi har inget behov av att äga en bil. Jag bor nära mitt jobb och min sambo tar bussen. Kollektivtrafiken är bra där vi bor och när vi ska längre tar vi ofta tåget. De gånger vi behöver en bil så kan vi boka den genom bilpoolen eller hyra den. Jag vet att det finns de som behöver ha tillgång till bil varje dag, men jag tror många äger en bil av gammal vana och på grund av en föreställning om den frihet det ger dem. Jag känner frihet när jag bokar en bil de timmar jag behöver den, betalar och slipper bry mig om resten. För oss blir det dessutom väldigt mycket billigare än att äga.

Själva bilägandet är ganska meningslöst, det är ju tillgången till en bil när jag behöver den som är intressant. Numera är jag dessutom femtusen kronor rikare och ett bekymmer fattigare.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>