Arsenik i ris, nya rekommendationer

De flesta har nog inte kunnat undgå att Livsmedelsverket igår gick ut med nya rekommendationer när det gäller hur mycket ris vuxna och barn maximalt bör äta (länk). Det här är dock ingen nyhet egentligen utan det har varit känt sedan tidigare. I april skrev jag ett inlägg med anledning av det larm som då kom om att ris innehöll arsenik.

rishylla

Det som hänt är att Livsmedelsverket nu har gjort tillräckligt omfattande undersökningar för att som statlig myndighet kunna gå ut med rekommendationer om att begränsa intaget. Jag tycker det är bra att Livsmedelsverket kommer ut med dessa rekommendationer eftersom det får ett stort medialt genomslag och även används av förskolor/skolor när de gör sina matsedlar. Gillar också att de är tydliga när det exempelvis gäller riskakor:

Riskakor tillför nästan inga viktiga näringsämnen och innehåller oftast salt. Livsmedelsverket råder därför föräldrar att inte ge barn under sex år riskakor

Vilka rekommendationerna är kan man läsa på Livsmedelsverkets hemsida. När det gäller barn är de kortfattat att inte äta ris oftare än fyra tillfällen per vecka samt att barn under sex år inte ska äta riskakor eller dricka risdryck. När man gör ris bör man koka det i ett stort överskott av vatten som sedan hälls bort, då minskas arsenikhalten med mer än hälften. Fullkornsris innehåller generellt mer arsenik än vitt ris, eftersom arseniken framför allt ansamlas i skalet.

Arsenik finns naturligt i jorden och därför gäller rekommendationerna även ekologiskt ris. För egen del äter vi inte ris särskilt ofta så för oss innebär det ingen skillnad alls. I mitt tidigare inlägg skrev jag om vikten av att variera kosten och att jag helst även varierar vilket märke jag köper när det gäller produkter som vi äter mycket av. På så sätt minskas risken för att exponeras för ohälsosamma ämnen, oavsett om det handlar om arsenik eller något annat. Livsmedelsverket uttrycker sig så här:

… det är alltid bra att variera maten och inte ensidigt äta mycket av en viss produkt. Små barn är känsligare än större, eftersom de väger mindre och därför får i sig mer arsenik per kilo kroppsvikt

 

10 comments

  1. Annie

    Bra inlägg! Vi äter inte heller så mycket ris här hemma, men det händer.. Skrev på min blogg idag om mathavre – mycket bättre ur både miljö- och hälsoperspektiv!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>