Ägodela

Idag kom det ett brev från Naturskyddsföreningen med erbjudande om att köpa årets bok, Ägodela. Den handlar om kollaborativ ekonomi, en ekonomi där tillgången till en vara eller tjänst är viktigare än att äga saker. Exempelvis att ha tillgång till bil genom bilpool istället för att äga en egen, eller att kunna låna/hyra verktyg istället för att alla har en komplett verktygslåda som sällan används.

Jag tror det kan vara en intressant bok och överskottet går till Naturskyddsföreningens verksamhet, som jag gillar. Men istället för att köpa boken för 199 kronor kan man ju skänka den summan till föreningen och istället låna boken på biblioteket. För det är väl läsandet av boken som är intressant inte ägandet?

agodela

3 comments

 1. JohannaN

  Haha älsk på uppmaningen om bibblan! De skulle också själva kunna ta det till en ny nivå och köra på cirkulations-ex som en kan lägga i ett förfrankerat kuvert och skicka till nästa person på listan?!

 2. jeanette sandelin

  A-C Grammings bok om köpstopp heter ”Köp inte den här boken” vilket jag inte gjorde utan just precis LÅNADE den på bibblan :) Köper aldrig en bok öht. Äger EN. Min pappas konfa-bibel. Vid nödvändigt köp av EN pryl måste TVÅ ut ur huset. Smart – inte sant…
  Hälsn fr sö Dalsland.

 3. Eva Eiderström

  Roligt att du gillar att vi gjort en bok om den kollaborativa utvecklingen, och att vi lanserar begreppet Ägodela för det som vi tycker är de goda delarna av företeelsen. Jag gillar verkligen att du så väl förstår att vår verklighet är att det kostar pengar att skriva en bok som Ägodela, pengar som vi inte får någon annanstans än av de som gillar vad vi gör, och därför vill stödja oss. Så om man delar på boken och samtidigt stödjer oss genom att (helst) bli medlem och också jobba aktivt så är det jätteroligt. Eller genom att ge oss ekonomiskt stöd på det sätt man känner att man kan, så kommer vi att kunna fortsätta ge ut böcker om aktuella ämnen, att jobba för att förändra världen t.ex. genom att Ägodela. Begreppet innebär förstås mycket mer än ”bara” att dela på saker – hjälpas åt är också ett bra ord. Eva

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>