Att låta det vara som det är

Sambo Stina gästbloggar:

Elin driver den läsvärda bloggen Mellan skog och gård och reflekterar i ett inlägg över ”inredningssvängen” och hur renovering och förnyelse av hemmet är något som ska göras hela tiden. Det är ett träffsäkert inlägg som jag blev så glad över att läsa.

Vi bor i en nyligen renoverad hyresrätt och har därmed inget att renovera. Men förnyelse handlar om så mycket mer är så. Möbler och diverse andra prylar som ska göra hemmet till det perfekta hemmet. När vi flyttade in för drygt två år sedan var äldste sonen tre veckor gammal. Han sov tidigt långa nätter men var vaken i stort sett hela dagarna undantaget vagnspromenaderna. Det tog oss säkert fem månader att få undan alla flyttkartonger. Jag kände en enorm stress över det där. Inför varje planerad påhälsning av familj, släkt och vänner fanns en ambition om att få hemmet ”i ordning” men det fallerade gång på gång.

Förutom att flyttkartongerna nu flyttat upp på vinden (mer eller mindre uppackade) har det inte hänt så mycket i lägenheten. Vi har hängt upp två tavlor och det hänger gardiner i alla rum. Några blommor i fönstret har vissnat. I gästrummet står en säng, två fallfärdiga Billybokhyllor, bilbarnstolar, sitt-/liggdelar till vagnarna, torkställningar och en dammsugare. Tvååringen tycker att det är ett extremt spännande rum.

Det har gjort mig så frustrerad att aldrig ”komma i ordning” och under den här hösten har jag funderat på vad det egentligen är som saknas. Med hjälp av Elins inlägg har jag nu kommit fram till att ingenting saknas. Det är väl snarare så att vi behöver vårt gästrum på det sätt som vi nu använder det, torka tvätt och förvara vagnar. När det kommer gäster har de någonstans att sova.

Det är väldigt lätt att känna av den där pressen att det ska vara så fint och fräscht och snyggt och matchande och undanplockat. Men allvarligt talat, det finns ju så mycket som är både roligare och viktigare att göra än att handla grejer och homestyla eller vad det nu kallas. Jag lockas inte alls av trängseln på Ikea en söndag.

Det är så lätt att dras med i den där konsumtionskarusellen där man behöver köpa saker för att känna sig tillfreds med livet. Men jag känner mig plötsligt väldigt tillfredsställd över att göra motsatsen.

bron

5 comments

 1. jeanette sandelin

  Just när man kommer fram till att inget behöver göras (läs köpas, ändras etc) … det är då man ser sitt hem i all sin sanning. Ev behöver man plocka lite mer ordning, kanske putsa ett fönster, äta ur frysen, sortera (skänka) bort plagg man inte använder. Röja källare/vind är bra – möjligen finns något att sälja. Men att köpa nytt, bygga om, tapetsera och dona… En sådan hets!
  Köpstopp är fina grejer. En nöjd människa är en usel konsument :)
  Glad fredag önskas från sö Dalsland.

 2. JohannaN

  Heja! Jag har också svårt att förlika mig med att jag är så seg när det gäller inredning, renovering etc. Men tänker att visst borde en se det som vilka intressen som helst? Och jag tycker ju faktiskt inte att det är speciellt roligt… Jag gillar ex att resa, men de som inte tycker om det har knappast dåligt samvete för att de stannar hemmma…..

 3. Mellan skog och gård

  Åh, så glad jag blir av att läsa det här. Det var precis syftet med att jag skrev den texten. Jag ville inte trampa någon på tårna som verkligen älskar att inreda och fixa, utan reflektera över att det blivit något man SKA göra och att många av oss nog faktiskt inte är särskilt intresserade av det, egentligen. För mig har det ju också blivit en stor lättnad och frihet att inse det. De där rummen som inte blivit fixade alls, de behöver inte bli det. Att jag låter dom vara ger mig både mer tid till annat, minskar min del i konsumtionshetsen och spar på jordens resurser. De representerar något helt annat för mig nu, än tidigare då jag mer eller mindre bad om ursäkt för dom! No more!

  Plus att det så mycket är en klassfråga att lägga så mycket vikt vid god smak och hemmet som en statusmarkering. Det är inte så dumt att lägga det heller bakom sig.

  Så tack för att du skrev det här, blev så glad :)

  hälsningar Elin

 4. Camilla

  Men exakt, just så! Blir stressad av att det ständigt ska bytas och ändras och fixas. Skönt att sluta med det. Minns en gång när vi lånade en stuga av en släkting. Hon beklagade sig över att hon inte hunnit inreda klart. Men det var ju perfekt! Jag fattade inte vad som fattades. Det var så vilsamt med få saker!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>