Bloggåret som gick, 2015

Då var det ett nytt år och då kan det passa bra att summera året som gick. Här kommer därför Ekopappans bloggårskrönika för 2015.

Inför 2015 fick jag en idé om att ge mig själv en utmaning per månad. Januari månads utmaning blev att handla 100 % ekologisk mat och dryck. Här kan du läsa mina inlägg om den utmaningen. Under januari hade bloggen också ett stort ettårskalas där sex läsare vann finfina priser.

DSC_0008

Ganska snart insåg jag att det här med utmaningar varje månad inte var min grej. Månaden med 100 % ekologiskt var intressant men sedan blev idén med månadsutmaningar mer en begränsning. Bättre att skriva om det som känns angeläget för dagen. Under februari skrev jag bland annat om att ha giftfritt grytskåp, om smycken som innehåller farliga och förbjudna kemikalier, miljömärkta pulkor och om att vi borde reparera mera.

pulka

I mars var jag och lyssnade på meteorologen Pär Holmgrens föredrag om klimatförändringarna, jag var på tidningen Caminos hållbarhetsdag och jag skrev om valet mellan närproducerat eller ekologiskt.

24 april var det Fashion revolution day och jag skrev om Slow Fashion-uppropet och priset som andra får betala för att vi ska kunna köpa billiga kläder av låg kvalitet. Jag skrev om det faktum att ris, även ekologiskt odlat, innehåller arsenik och om hur jag ser på det.

Maj månad handlade om att välja ljus av stearin istället för paraffin och om miljövänligare värmeljus utan aluminiumkopp. Jag skrev också om att COOP i Danmark slutar sälja micropopcorn på grund av de perfluorerade ämnen som används i påsarna och att COOP här hemma numera har nappar av naturgummi. Månaden avslutades med två inlägg om vårt ansvar som konsumenter som fick stor spridning, Jag förstår inte, hur tänker ni? och Jag förstår inte… (DEL 2).

micropopcorn

I juni drack vi ekologiskt & alkoholfritt mousserande vin och åt ekologisk glass. Jag reflekterade om att sommaraktiviteter varken behöver vara komplicerade eller dyra, en tur med stadens båtbussar kostar tolv kronor och är mycket populära hos sonen. I Karlstad togs de nya elbussarna i drift och från Skellefteå och Luleå går shoppingflyg till Ullared.

bat2

I juli fick vi vår andra son, Nils lillebror Axel kom till världen :-)

fotter

I augusti tipsade jag om Johan Rockströms sommarprat och skrev om Mänsklighetens lyxfälla när Overshoot Day inträffade (den dag då årets ekologiska budget förbrukats). Men det kom också goda nyheter, Ojnareskogen räddades.

Ojnareskogen

September var månaden då jag började jobba igen efter min föräldraledighet. På Stadium finns numera ett sortiment av GOTS-märkta basplagg, fortfarande nöjd med deras kvalitet. Jag skrev en debattartikel på SVT Opinion om förskolornas arbete med giftfria förskolor och hur det inte riktigt tas på allvar, är det värre med ”leksaksbrist” än med hormonstörande ämnen? I slutet av september kom Livsmedelsverket med nya rekommendationer angående ris på grund av att det innehåller arsenik. Intaget bör begränsas och barn under sex år ska inte ges riskakor. Att ris innehåller arsenik var ingen nyhet, men Livsmedelsverkets rekommendationer fick genomslag i media.

skarmavbild svtopinion

I oktober reflekterade jag över prioriteringar och måsten. Tyckte det var lite komiskt när Naturskyddsföreningen ville att man skulle köpa deras årsbok Ägodela när lån på bibliotek kanske är de bästa exemplet på att just ”ägodela”.

bibliotek

I November var jag inbjuden som gäst i Designsamtalet på Nationalmuseum Design, blev ett spännande samtal om vilken framtid vi vill ha. Min sambo skrev ett läsvärt inlägg om Att låta det vara som det är och jag förfasades över påhittet Black friday.

atertillnaturen

I december skrev jag ett inlägg om hur man slipper adresserad reklam som fick stor spridning och delades flitigt på Facebook. Onödiga prylar finns det mycket av, vem behöver exempelvis en varmkorvsmaskin?

postkod

Min julklapp som bloggare blev att årets sista månad innebar besöksrekord på bloggen, mer än 26 000 unika besökare under december. Fantastiskt roligt att ni är så många som hittat hit! Många har också hittat ekopappans facebooksida, nästan 1 000 nya gillare under 2015.  Jag undrar hur många som orkat hänga med ända ned hit i detta långa inlägg, men till er önskar jag en god fortsättning på 2016!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>