Saknar inte bilen

Att äga en egen bil är normen i vårt samhälle. Hösten 2014 slutade vi använda vår bil och i somras sålde vi den, äntligen. Bilen har för många blivit mer än ett verktyg att ta sig från A till B, den signalerar vem vi är (eller vill vara) och är en frihetssymbol. Även för mig var det ett stort steg att göra mig av med bilen, jag hade också vant mig vid föreställningen om att ”bilen ger mig en sådan frihet”.

Numera känner jag en frihet i att inte äga en bil. En bil som ska besiktigas, servas/repareras, bytas däck på och så här års även skottas fram ur snön. Ekonomiskt är det en katastrof att äga egen bil. Genomsnittsbilen står still utan att användas 96 % av tiden. Vilket företag skulle godta en sådan nyttjandegrad på en resurs? Inget, de skulle direkt se sig om efter andra lösningar, som täcker behovet men till lägre kostnad.

Värdeminskning, för framförallt nyare bilar, är stor och de fasta kostnaderna är många. En undersökning som jag läste om visade att när människor ska uppskatta vad det kostar dem att äga en bil tror de att kostnaden är hälften av vad den verkligen är.

bilsno

Så när jag tar med sonen ut på en pulkatur i den vinter vi fick till slut, blir jag glad när jag ser översnöade bilar. Inte skadeglad, men glad över att vi till slut gjorde oss av med vår kära bil.

3 comments

 1. Fredrik

  Själv köpte jag en lådcykel av märket Nihola och är supernöjd med den. Sonen älskar att sitta fram i lådan och spana på världen när vi susar fram påväg till mataffären eller förskolan.

  • ekopappan

   Jag är sugen på en tvåhjulig lastcykel, typ Bullitt. Vore perfekt när två barn ska med ut på tur. Problemet är att jag är osäker på om den går att få ner till cykelrummet i källaren.

 2. Marion

  Vår bil kostar med lån och allt 3600kr/mån. Ganska stor del av vår budget. Skulle alla gånger ha poolbil om den stod i närheten och kunde nyttjas alla vardagar till jobbet plus en handlingstur för en vettig summa. Men sådana bilpooler finns inte. Ett problem lär ju vara att de flesta vill ha bil 7.00-18.00 vardagar.
  Vi har samma problem med ev lådcykel, källartrappan!

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>