Farliga kemikalier hittade i hemelektronik, här är listan!

exclam

Idag offentliggjorde Kemikalieinspektionen resultatet av olika tillsynsprojekt de genomfört under 2014 och 2015. Av 106 analyserade elektronikprodukter innehöll 43 av dem förbjudna ämnen i halter över gränsvärdena i lagstiftningen. Över 40 % av produkterna!

Jag har flera gånger bloggat om att lagstiftningen inte är tillräcklig hård och att vi konsumenter i väntan på skärpta lagar måste vara noga med vad vi köper. Men vad spelar lagens krav för roll när det som säljs inte ens lever upp till den nivån.

Det som gjorts är stickprovskontroller och det intressanta är hur stor del av produkterna som faktiskt är olagliga. För dig som är intresserad av att veta vilka produkter som innehåller farliga kemikalier och vem som har sålt dem har jag begärt ut en sammanställning från Kemikalieinspektionen; Lista på produkter och företag. Där ser du också vilka som testats och inte gav utslag för de aktuella ämnena.

Här hittar du nyheten på Kemikalieinspektionens hemsida.

7 comments

  • Caroline

   Hej! Kan man anta att en produkt som retro SNES USB kontroll från ”Cool stuff” (som var med på listan) innehåller gifter om den istället inköps via ”Kjell & Co”?
   Orolig förälder

 1. Ben

  Verkligen bekymmersamt! Det finns väl heller ingen märkning som slagit igenom som man kan gå efter om man vill ha så lite farliga kemikalier etc som möjligt i elektronikprodukter? De märkningar som finns tittar väl mest på energiåtgång. Svanen-märkningen har dock en del regler kring tungmetaller och annat. Finns det annat man kan gå efter förutom att köpa så lite elektronik som möjligt?

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>