Om ekopappan

Ekopappan handlar om en strävan efter en miljövänlig och giftfri vardag. I hemmet finns det mest oönskade kemikalier i barnens rum. Men det går faktiskt att göra något åt det, genom att välja rätt och välja bort.

Ekopappan är också en blogg om ekologisk livsstil, matvanor och kollektivtrafik. Om att ta till vara och tänka hållbart. Om att ta ansvar och kritiskt granska istället för att stoppa huvudet i sanden. Välja att se också det som inte syns men som finns, förstör och förgiftar naturen, oss själva och våra barn.

Vill du komma i kontakt med mig så maila per@ekopappan.se

16 comments

 1. Jobella

  Jag läser din blogg titt som tätt och får mycket inspiration och delar dina tankar. En fråga som jag själv är intresserad av är strålning. Jag läser mycket om detta och försöker påverka, har pratat med mina barns rektor både på skolan och förskolan, jag har pratat med skolchefen, vår hållbar utvecklingsstrateg, miljöpartiet för att försöka få dem att inse att strålning påverkar oss negativt och det är särskilt våra barn som blir lidande. Tyvärr känns det mycket som att köra huvudet in i väggen för ingen tar det på allvar, ingen vill lyssna! Europaparlamentet rekommenderar sina medlemsländer att inte ha trådlösa nätverk i förskolor och att bara ha det på när det används i skolor. Försiktighetsprincipen finns (miljöbalken) men praktiseras inte!Hur ställer du dig till det?
  Mvh Malin

  • ekopappan

   Hej Malin!
   Det känns som att det pratades mycket mer om strålning och dess hälsoeffekter för några år sedan. Jag har inte reflekterat så mycket kring frågan men försiktighetsprincipen känns väl som en bra utgångspunkt. Man kan ju fråga sig hur viktigt det trådlösa nätverket är på förskolan jämfört med en eventuell risk för barnen.
   Mvh, Per

 2. Maya

  Vilken inspirerande blogg!! Jag som trodde jag var ensam om att bry mig om allt detta.. Har sedan en tid tillbaka nästan enbart köpt ekologisk, ekologisk mat, ekologisk te, diskmedel, tvättar med tvättnötter är vegetarian osv. Även fått in min sambo på detta, vi är överens om att vi tex kommer köpa ekologiska produkter till våra barn samt äta eko, det tråkiga i det hela är ju när man är student & hyfsat fattig. Jag längtar tills den dagen eko mat är billigare än vanlig mat.

  Man tjänar ju på det hela i långa loppet, men det svider ju ibland. Skulle dock aldrig byta tillbaka till den giftiga maten.
  Önskar att fler resonerade som oss och tor hälsan på allvar.

 3. Johan

  Skoj att jag fann denna ekosida med lite lokal anknytning. Försöker själv att minimera mitt ekologiska fotavtryck med varierat resultat.

 4. Lo

  Hej! Tack för en jättebra blogg. Tack vare Ecopappan så har jag bland annat kunnat detektera PFOs i min dotters skor. Kemikalierna är närmare än man tror!

  Jag tänkte ge ett förslag på ämne att skriva om. Det finns ju nickeltester som man kan använda sig av för att detektera nickel i olika föremål. Jag blev nyfiken och har suttit en längre stund och googlat efter liknande reagenstester som ska reagera med andra metaller.

  Jag har fått fram information om att det ska finnas blytest, utomlands så kan man köpa dem i färghandel och topsa exempelvis målade ytor, leksaker och keramik för att se om bly förekommer på ytan. Dock kan jag inte hitta information någonstans om var man kan få tag på ett sådant test. Kanske Ecopappan kan vara till hjälp? Det vore ju en fördel att själv kunna detektera bly i produkter.

  Vänliga hälsningar
  Lo

    • Lo

     Jag har varit i kontakt med försäljaren. Det är jättekrångligt att skicka det där lilla testet till Sverige- man måste ha en massa tillstånd och kontakter med myndigheter så de har, förståeligt nog, bestämt sig för att inte göra det. Det är märkligt- ett litet blytest (harmlöst om man inte dricker det typ) kan man inte skicka mellan 2 länder. Men tonvis med bly går bra. Och ftalater. Och Bisfenoler mm i alla oändlighet. Fan vad jag blir arg. Om jag så ska sätta mig på tåget till Köpenhamn så ska jag ha det där testet för 325 kronor!

   • Maverick

    It appears to me that this website doesnt download in a Motorola Droid. Are other folks having the exact same problem? I like this site and dont want to have to miss it any time Im away from my copmuter.

   • subway surfers coins hack

    Christophe, je n’ai pu faire apparaître qu’une seule de tes deux vidéos, l’intégration de l’autre à un site a été désactivée sur demande (pour des raisons de droit, j’imagine), cela arrive assez souvent sur youtube.

 5. Lo

  Jag fick ett svar från KEMI att de känner till att testerna finns att köpa men att de själva inte har någon erfarenhet av dem. Men de var vänliga och gav mig denna länk http://www.am-huset.dk/abonnement-enkeltydelser/enkeltydelser/bly-test/ Testet verkar kunna detektera bly ner till hyfsat låga nivåer. Det kanske inte går att ta reda på om något är blyfritt men de fall då man kan se att något med säkerhet innehåller bly är ju en vinst då man helt enkelt kan göra sig av med produkten.

 6. Lo

  Ska tillägga att blytestet i sig, precis som ett nickeltest, är giftigt så att man är medveten om det när man hanterar det.

 7. Anette

  Hej. Vi tipsar om vår helt ekologiska butik, både som webb butik och butik i majorna, Göteborg. Allt vi har i butiken är certifierat eko.

 8. Mona Almborg

  Hej!
  Vill gärna komma i kontakt med er.
  Kan ni melja mig era kontaktuppggifter?
  Mvh Mona Almborg Studieförbundet Vuxenskolan

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>